1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. urheilu

Finnderby on hevosväen huipputapahtuma

Ypäjän Finnderbyyn kokoontuu täksi viikonlopuksi Suomen ratsastuksen huiput.  40-vuotisjuhlavuottaan viettävä tapahtuma on pitkäikäisin kansainvälinen ulkokauden hevoskilpailu Suomessa. Tapahtuma kerää jopa 10 000 kävijää viikonlopun aikana. Ypäjä on säilyttänyt kenttänsä eurooppalaisittain erinomaisella tasolla.

Kuva: Ilari Rantala

Ypäjän Finnderbyä alettiin järjestää 1970-luvun alussa, jolloin kansainvälisen tason kilpailun järjestäminen vaati melkosta pioneerihenkeä. Työtä vuosien varrella on tehty paljon ja nykypäivänä palvelut tapahtuman ympärillä ovat jo toista luokkaa. Nykyään myös Ypäjän kenttä on Euroopan huippua, sanoo kilpailunjohtaja Petri Meller.

- Hevoset hyppäävät meillä hyvin ja mielellään ja kun me pystymme majoittamaan hevoset vielä isoihin, oikeisiin talleihin, ne viihtyvät myös kilpailujen välillä. Olosuhteiden rakentaminen lähtee aina siitä, mitä hevosille tarvitaan. Tottakai otamme yleisön huomioon, sillä me odotamme viikonloppuna liki kymmentätuhatta kävijää. Uskon, että tulee hyvä kisa. 

Maan kärki kisaamassa

Ypäjän Finnderbyn merkitys hevosalan ihmisille on suuri ja kilpailulajit vaihtelevat vuosittain. Tänä vuonna neljän päivän aikana yhteensä 270 ratsukkoa kisaa muun muassa koulu-, este- ja lännenratsastuksessa ja vaativassa derby-luokassa.  Kisaamassa on maan kärki, kertoo Petri Meller.

- Meillä on kaikki Suomen huippuratsastajat mukana, osa on tullut ulkoimailta hevosten kanssa. Meillä voi olla SM-kisoja, Nationscupia, Pohjoismaiden mestaruuskilpailuja. Finnderbyllä on urheilullisesti iso merkitys meidän kilpailukalenterissa. Ratsastavalle yleisölle tämä on kohtaamispaikka, jossa tapaa kaikki ihmiset.

Finnderby-viikonloppuna on ensimmäistä kertaa myös lännenratsastustapahtuma. Ohjelmassa on kansainvälinen reinig-kilpailu ja saksalaisen Nico Höörmanin vetämä liittovalmennus. Höörman ja Chc Dual -hevonen esiintyvät myös yleisölle.

Merkitys Ypäjälle suuri

Ypäjän kunta julistautui kaupungiksi Finnderbyn ajaksi, sillä lauantaina paljastettava, lahjoituksena saatu Emil Cedercreuzin veistos voitiin lahjoittaa vain kaupungille. Finnderby tarkoittaa Ypäjälle ennen kaikkea paljon julkisuutta ja myös euroja, sanoo Ypäjän kaupunginjohtaja Vesa Ketola.

- Tällä on erittäin iso merkitys.  Aiheutuuhan tästä toki kustannuksia, mutta koituu toki myös positiivista palautetta. Eli uskoisin, että kyllä kustannukset kattavat hyvin itsensä.

Ypäjän Finnderbyä on vuosien varrella kehitetty ja viety eteenpäin. Kilpailunjohtajalla Petri Mellerillä on kuitenkin vielä haave.

- Itse toivon, että jonakin vuonna nähdään jonkun ikäluokan joko koulu- tai esteratsastuksen Euroopan mestaruuskisa täällä. 

Kaupunginjohtaja Vesa Ketola nyökyttelee. - Ypäjän kunnan kannalta tapahtuman tulevaisuus vaatii varmasti panostuksia ja kyllä meidän täytyisi kunnan ja Hevosopiston miettiä asioita yhdessä ja tiivistää yhteistyötä.