Hyppää sisältöön

Keinotekoinen liha voi mullistaa koko lihantuotannon

Tutkijoiden mukaan keinolihaa voidaan saada markkinoille kymmenen vuoden kuluttua. Tällä hetkellä sen tuottaminen on hidasta ja kallista.

Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Eläimen kantasoluista laboratoriossa viljelty liha voi korvata oikean lihan tulevaisuudessa jopa kokonaan. Keinolihan tuotannossa tuotantoeläimiä tarvittaisiin vain muutamia, jotta tarvittava määrä kantasoluja saadaan kerättyä.

- Naudat ovat hyvin tehottomia eläimiä. Ne muuntavat syömästään kasviproteiinista vain viisitoista prosenttia ihmiselle syötäväksi kelpaavaan muotoon. Jos voimme kehittää tehokkuutta, pääsemme eroon ainakin joistakin karjan aiheuttamista haitoista, kuten kasvihuonepäästöistä, kertoo Maastrichtin yliopiston professori Mark Post.

Ekologisuuden lisäksi keinolihasta odotetaan ratkaisua myös eläinten tehotuotannosta aiheutuviin eläinsuojeluongelmiin.

Teoriassa on mahdollista tuottaa riittävästi lihaa koko maailman ruokkimiseksi.

Mark Post

- Tarvitsisimme silti pieniä laumoja, jotka tuottavat itse solut. Mutta teoriassa on mahdollista tuottaa riittävästi lihaa koko maailman ruokkimiseksi, Post sanoo.

Tutkijat ovat kehittäneet keinolihasta jo hampurilaisen. Kaikkiaan keinolihan kehittämiseen tarvitaan kuitenkin vielä kymmenisen vuotta. Tällä hetkellä kustannukset ovat korkealla ja tuottaminen on hidasta.

- Tuottamamme hampurilainen maksaa 250 000 euroa, ja siinä on 150 grammaa kudosta. Kaksi teknikkoa on valmistanut sen laboratoriossa. Jokainen kuidun palanen tavallaan tehdään käsin ja liitetään kasaan, Post sanoo.