1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Amerikkalaispoliitikko: Puhelutietojen kerääminen esti terroristi-iskun

Brittilehti Guardian paljasti keskiviikkona, että puhelinoperaattori Verizon on huhtikuun lopusta alkaen luovuttanut Kansalliselle turvallisuusvirastolle NSA:lle päivittäin tiedot sekä kotimaan- että ulkomaanpuheluista.

Yhdysvalloissa paljastunut miljoonien amerikkalaisten puhelutietojen kerääminen on estänyt ainakin yhden merkittävän terrori-iskun, Edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Mike Rogers sanoi torstaina.

- Se oli merkittävä tapaus, joka tapahtui muutaman viime vuoden sisällä, Rogers sanoi antamatta tarkempia tietoja asiasta.

Brittilehti Guardian paljasti keskiviikkona, että puhelinoperaattori Verizon on huhtikuun lopusta alkaen luovuttanut salaisen oikeuden päätöksen nojalla Kansalliselle turvallisuusvirastolle NSA:lle päivittäin tiedot sekä kotimaan- että ulkomaanpuheluista.

Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest sanoi torstaina, että oikeuden päätös on tärkeä työkalu terrorismintorjunnassa. Päätös tietojenluovutuksesta on voimassa heinäkuun 19. päivään asti.

Al Gore: Tietojen kerääminen törkeää

Guardianin paljastus herätti voimakkaita reaktioita kommentteja amerikkalaispoliitikoissa. Yhdysvaltojen entisen varapresidentin Al Goren mukaan yksityisyydensuoja on erittäin tärkeää internetin aikakaudella.

- Onko tämä vain minun mielipiteeni, vai onko tietojen summittainen kerääminen suoraan sanottuna törkeää?, Gore kysyi Twitterissä.

Senaattori Lindsey Graham oli puhelutietojen keräämisen kannalla.

- Jos et odota puhelua terroristijärjestöltä, sinulla ei ole mitään syytä huolestua, Graham sanoi.

Presidentti Barack Obamaa vastaan vuoden 2008 presidentinvaaleissa kilpaillut senaattori John McCain koki tietojen keräämisen ongelmalliseksi.

- Jos tämä on jotain, jossa vain summittaisesti selvitetään kuka on soittanut kenelle ja milloin, on mielestäni syytä keskustella asiasta kongressissa, McCain linjasi.