1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Urkintakohu

Lehdet: USA:n turvallisuuspalvelut urkkivat Googlen, Facebookin ja YouTuben palvelimia

The Washington Postin ja The Guardianin mukaan FBI ja NSA pääsevät tutkimaan ihmisten valokuvia, videoita ja sähköpostiviestejä. Torstaina paljastui, että Verizon-operaattori luovuttaa päivittäin miljoonien yhdysvaltalaisten kännyköistä ja lankapuhelimista soittamien puheluiden tiedot viranomaisille.

Verizon-operaattorin hallinnollinen rakennus kuvattuna Manhattanilla 6. kesäkuuta 2013. Kuva: Andrew Burton / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain turvallisuuspalveluilla on pääsy yhdeksän internetjätin palvelimille, kertovat The Washington Post ja The Guardian. Liittovaltion poliisilla FBI:llä ja Kansallisella turvallisuusvirastolla NSA:lla on lehtien mukaan pääsy Googlen, Microsoftin, Applen, Facebookin, YouTuben, Yahoon, PalTalkin, AOL:n ja Skypen käyttäjien tietoihin.

Huippusalainen PRISM-ohjelma nuuskii esimerkiksi ihmisten valokuvia, videoita ja sähköpostiviestejä. Yhtiöt kiistävät tienneensä vuodesta 2007 jatkuneesta toiminnasta, vaikka lehtien mukaan ne ovat tienneet urkinnasta.

Valkoinen talo kiistää, että viranomaiset vakoilisivat yhdysvaltalaisia. Presidentinhallinnon mukaan turvallisuuspalvelut selvittävät vain ulkomaalaisten tietoja.

Torstaina The Guardian kertoi, että Verizon-operaattori luovuttaa päivittäin miljoonien yhdysvaltalaisten kännyköistä ja lankapuhelimista soittamien kotimaan- ja ulkomaanpuheluiden tiedot Kansalliselle turvallisuusvirastolle NSA:lle salaisen oikeuspäätöksen vuoksi.

Tiedustelujohtaja James Clapper on tuominnut paljastukset ja sanoo niiden vaarantavan kansallisen turvallisuuden. Hänen mielestään uutisten tiedoissa on puutteita ja ne sisältävät lukuisia virheitä. Hän painottaa, että oikeus käy 90 päivän välein läpi tiedonkeruuseen annetut luvat ja tietoja ryhdytään tutkimaan vain, jos epäilyille on riittäviä perusteita.