Keskustan läpiajo hidastaa pelastuslaitoksen hälytystehtäviä

Hämeenlinnassa moottoritien länsipuolelle tarvitaan nopeasti ympärivuorokautinen miehitetty pelastusyksikkö. Tällä hetkellä pelastuslaitos ei saavuta länsiosia kymmenen minuutin tavoiteajassa kuin puolessa tapauksista. Syynä ovat pidentyneet ajokilometrit länsiosien kasvaessa ja laajentuessa.

Kuva: YLE / Sari Törmikoski

Länsipuolella muun muassa Sammon alueelle on tullut paljon lisää asutusta viime vuosina. Lisäksi keskustan liikennejärjestelyt hidastavat kulkua länsipuolelle eikä vaihtoehtoisia kiertoreittejä ole. Tällä hetkellä ongelmia lisää moottoritien katteen rakennustyömaa. Järjestelyt työmaalla muuttuvat usein ja väylät ovat kapeita. - Tämä on tietysti väliaikaista, mutta ei työmaan valmistuminen pääsyä keskustan halki juuri nopeammaksi tee, sanoo pelastusjohtaja Esa Pulkkinen. 

Hämeenlinnan paloasema sijaitsee Kutalassa keskustan itäpuolella. Muille kanta-kaupungin ykkös-riskialueille kymmenen minuutin tavoiteajassa päästään 80 prosentissa tapauksista.

Tarkoitus on siirtää Hämeenlinnan Kutalan paloasemalta kahden hengen pelastus- ja kahden hengen ensihoidon yksikkö Hämeenlinnan länsiosaan, sanoo pelastuspäällikkö Petri Talikka.

- Meillä on tietysti toiveissa, että mahdollisimman nopeasti tilanne saatetaan asianmukaiselle tolalle. Mutta toki ymmärrämme, että tämän mittaluokan asioita ei ihan puolessa vuodessa eikä vuodessakaan ratkaista.

Pelastuslaitos aikoo etsiä ensisijaisesti olemassa olevista tiloista vuokratilaa käyttöönsä.

- Ensisijaisesti haetaan kustannustehokasta vaihtoehtoa eli jos sieltä alueelta löytyy meidän toimintaan soveltuvia tiloja, jotka on helposti muutettavissa meidän käyttöön niin se on tietysti kustannustehokkain vaihtoehto ja jossain tapauksessa myös toiminnan aloittamisen suhteen nopein vaihtoehto.

Pelastusyksikön sijoittamista länsiosiin on ehdotettu Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen palvelutasoluonnoksessa vuosille 2014-2017. Luonnos on lähdössä kuntiin lausuntolautakuntakierrokselle.