1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Harvinainen pronssikirves löytyi nakkilalaiselta pellolta

Porilainen Ilkka Laine löysi kirveen kesäkuun alussa pellosta Nakkilan Leistilästä. Kuuden senttimetrin pituinen kirves ajoittuu pronssikauden  jälkipuoliskolle. Pronssikirveitä on Suomesta löydetty kaikkiaan reilut 50.

Kesäkuun alkupäivinä Satakunnan Museoon toimitettiin harvinainen esihistoriallinen esine, pronssikirves Kuva: Satakunnan Museo / Hanna Jaakola

Nakkilasta on löytynyt harvinainen esihistoriallinen pronssikirves. Esine löytyi pellosta Nakkilan Leistilästä. 

Pronssikautiset esinelöydöt ovat varsin harvinaisia, kerrotaan Satakunnan Museosta. Pronssinen kirves on pienikokoinen, pituudeltaan 6 cm, terä leveimmältä kohdaltaan 3,5 cm. Kirves on tyypiltään putkikirves: sen kantaosana on ollut ontto putki, johon kirveen varsi on työnnetty. Usein putkikirveissä on putken suussa ollut silmikka, jonka kautta kulkeva side on varmistanut terän kiinnipysymisen varressa. 

Nakkilan kirveen putkiosa on katkennut eikä jälkiä mahdollisesta varttamissilmukasta voi tämän vuoksi havaita. Kirves ajoittuu pronssikauden (1500-500 e.a.a.) jälkipuoliskolle.

Satakunnasta kirveitä on löytynyt 10, näistä suurin osa Harjavallan, Nakkilan ja entisen Kiukaisten kunnan alueelta. Samalta alueelta tunnetaan lukuisa määrä pronssikautisia röykkiöhautoja eli hiidenkiukaita ja asuinpaikkoja. Useat aikaisemmatkin kirveet on löydetty pellosta.  Ilmeisesti ne eivät ole hautalöytöjä, vaan ovat todennäköisesti hukattu tai mahdollisesti aikanaan uhrattu veteen.