Star Trek Into Darkness tarjoilee komeaa avaruusoopperaa

J.J. Abrams on melkoinen kultakäsi. Maineeseen hän nousi kymmenkunta vuotta sitten luomansa televisiosarjan Lost myötä.

kulttuuri
Tähtiä.

Vuonna 2006 hän ohjasi menestyksekkään kolmannen osan Tom Cruisen tähdittämäänMission Impossible- elokuvien sarjaan. Vuonna 2009 hän nosti haudan partaalta jo kuopatuksi luullut Star Trek–elokuvat ja nyt teattereihin saapuu Abramsin toinen ja samalla viimeinen Star Trek –elokuva,Into Darkness.

Tähtilaivaston päämaja joutuu terrori-iskun kohteeksi. Iskussa kuolee nuoren kapteeni Kirkin mentori. Varsin pian käy ilmi, että teon takana on entinen tähtilaivaston jäsen, salaperäinen John Harrison. Harrison osoittautuu todelliseksi yhden miehen armeijaksi, liki voittamattomaksi vastustajaksi. Kostonhalua uhkuva Kirk lähtee tietenkin Harrisonin perään. Takaa-ajo muuttuu tuimaksi shakkiotteluksi, jossa panoksena ovat niin elämä ja kuolema kuin rakkaus ja ystävyys. Mutta kuka on lopulta hyvä ja kuka paha, ei olekaan täysin yksiselitteistä.

Edellisen elokuvan tapaan tarjoaa Star Trek Into Darkness katsojille jälleen komeaa avaruusoopperaa, jossa paha yrittää tuhota maapallon. Ainoa este tuhon tiellä ovat Kirk, Spock ja kumppanit. Elokuvan pahista esittää tv-sarjasta Uusi Sherlock (2010 - 2013) ja elokuvasta Hobitti – odottamaton matka (2012) tuttu Benedict Cumberbatch. Tässä vaiheessa kaikki oletettavasti jo tietävät, että hän esittää yhtä kaikkien aikojen pahinta Star Trek -roistoa, Khania, joka erilaisten avaruudellisten poimujen ja poikkeamien takia on nyt ajautunut tarinan alkulähteille. Ja hyvä niin, sillä Khan on ansainnut uuden tulemisen ja Cumberbatch tekee hänestä hyytävän hahmon.

Elokuvan läpikäyvänä teemana on terrorismi. Aihetta ei tarkastella yksipuolisesti hyvisten kautta, vaan kaikkien toimet joutuvat tässä kriittisen katsannon kohteeksi. Toki Star Trek Into Darkness on kuitenkin ennen kaikkea hauska ja energinen avaruusseikkailu. Seikkailun ohella mukana on myös ihmissuhdesotkuja. Paljolti keskitytään Spockin ja Kirkin ystävyyteen sekä Spockin ja Enteprisen miehistöön kuuluvan viehkon Uhuran suhteeseen. Kaikkien Star Trek -fanien iloksi tarinaan on ujutettu mukaan muistumia aiemmista Star Trek –elokuvista ja erityisesti vankkaa mainetta nauttivasta, alkuperäisen elokuvasarjan toisesta osasta Khanin viha (1982).

Visuaalisesti Star Trek Into Darkness on odotetusti komean näköinen. Elokuva nähdään teattereissa tietenkin kolmiulotteisena. Kuten niin useasti on asian laita, ei kolmas ulottuvuus tuo mukanaan mitään ihmeellistä, jos ei toisaalta mitenkään häiritsekään.

Vaikka tämä viihdyttävä seikkailu nyt J.J. Abramsin viimeiseksi Star Trek -elokuvaksi jääkin, niin avaruutta hän ei hylkää. Seuraavaksi hän koettaa puhaltaa uutta henkeä siihen toiseen puhtinsa kadottaneeseen avaruusseikkailuun, Star Warsiin.