1. yle.fi
  2. Uutiset

"Suomalaisella ei ole tönkkö vartalo"

Suomalainenkin taipuu lattarirytmeihin, mutta liikkeen löytyminen vaatii harjoittelua ja heittäytymistä.

Kotimaan uutiset
Tanssinopettajat Anna ja Mika Väisänen.
Yle

Voisi luulla, että latinalaistansseissa lantio olisi tärkein osa kehoa, mutta näin ei ole.

- Vaikka lantio usein näkyy selvästi muun liikkeen myötä, niin ehkä kyljet ovat kuitenkin se tärkein osa, sanoo tanssinopettaja Anna Väisänen.

- Fiilis on tärkeätä lattareissa. Ja kannattaa pitää pakarat tiukkana tanssiessa, se pitää vartalon kasassa, lisää Mika Väisänen.

Muun muassa Anna ja Mika Väisänen ovat opettamassa viikonloppuna Lattarileirillä Lappeenrannassa. Kurssille on ilmoittautunut etukäteen satakunta ihmistä.

Tangoa, salsaa ja rumbaa

Lattereihin kuuluvat muun muassa rumba, mistä seuratanssimaailmassa puhutaan rumbabolerona, cha cha ja samba.

- Myös salsa on tullut yhä enemmän lavoille, kertoo Anna Väisänen.

- Eikä sovi unohtaa tangoa, joka yleensä luetaan vakiotansseihin, mutta alun perin se on latinalaistanssi, muistuttaa Mika Väisänen.

Tanssikilpailuista liian helppo kuva

Viime vuosien television tanssikilpailut ovat saaneet monet suomalaiset kiinnostumaan tanssimisesta. Ohjelmat ovat kuitenkin viihdettä ja aika kaukana perinteisistä tanssikilpailuista.

- Usein kilpailijat ovat ihmisiä, jotka eivät ole aikaisemmin tanssineet. Keskustelupalstoilla ihmetellään, miksi joku putosi ja joku toinen ei. Eihän näitä voi ihan tavallisena tanssikilpailuna arvostella, Mika Väisänen pohtii.

Hänen mielestä on kuitenkin mahtava nähdä, että joku pari pääsee etenemään, vaikka tanssilliset taidot eivät olekaan aivan kohdallaan.

Esimerkiksi Tanssi tähtien kanssa -ohjelmassa on paljon aikaa harjoitella ja monet kilpailijat pääsevät tanssissaan eteenpäin, sanoo Anna Väisänen.

- Oikea kilpatanssiharrastaja ottaa kerran tai kaksi kuussa yksityistuntiopetusta. Samalla julkkis, jolla on hyvät perusedellytykset, saa tanssia huippuammattilaisen kanssa kuukauden tai kaksi. Se varmasti näkyy, Mika Väisänen huomauttaa.

Tönkkö vartalo on urbaanilegenda

Jotkut puhuvat suomalaisista jäykkinä ihmisinä, joiden lantion liikkeestä voi vain unelmoida.

- Suomalaisella ei ole tönkkö vartalo, se on joku urbaanilegenda. Kaikki vaatii harjoittelua ja tanssi vaatii myös uskallusta heittäytyä liikkeeseen. Kyllä se liike suomalaiseltakin löytyy, nauraa Anna Väisänen.

Tänään alkaa lattarileiri Lappeenrannassa Kesämäen koululla ja Kesämäenrinteen koululla. viikonloppuna.

Lue seuraavaksi