Maakuntavaltuusto aloittaa entistä pienempänä

Pohjois-Pohjanmaan uusi maakuntavaltuusto järjestäytyy maanantaina Oulunsalo-talossa. Valtuuston puheenjohtajaksi noussee Risto Kalliorinne ja hallituksen vetäjäksi Samuli Pohjamo.

maakunnat
Kuntien yhteistyöjärjestönä toimivilta maakuntaliitoilta haluttaisiin karsia rahanjakovaltaa.
Yle

Uusi maakuntavaltuusto saa alkavalle kaudelle kolmannen varapuheenjohtajan, kun kuntavaaleissa menestynyt Perussuomalaiset nousee kokoomuksen ja SDP:n rinnalle.

Maakuntavaltuuston kiertävä puheenjohtajuus on tällä kaudella Vasemmistoliitolla, joka esittää tehtävään kansanedustaja Risto Kalliorinnettä. Maakuntahallitusta puolestaan vetää suurin puolue, eli keskusta. Puheenjohtajaksi on nousemassa Samuli Pohjamo. Edeltäjinä toimivat kokoomuksen Lyly Rajala ja keskustan Mirja Vehkaperä.

Maakuntavaltuusto pienenee

Pohjois-Pohjanmaan liiton uuden perussopimuksen nojalla maakuntavaltuuston koko on pienentynyt 96 valtuutetusta 74 valtuutettuun, kun jokainen jäsenkunta saa yhden maakuntavaltuutetun alkavaa 7000 asukasta kohti aiemman 5000 asukkaan sijaan.

Kuntavaalien poliittinen jakautuma maakunnassa määrittää maakuntavaltuuston kokoonpanoa.

Maanantain järjestäytymiskokouksessa valitaan muun muassa Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtajat, maakuntahallitus ja tarkastuslautakunta. Tarkastuslautakuntaan nimitetään nykyisten viiden jäsenen asemasta seitsemän jäsentä.