Kaksikielisyys sävyttää myös lavojen poskivalssia

Lavatanssien tahti on suomen- ja ruotsinkielisillä lavoilla hieman erilainen. Eroja on niin lattiavaatimuksissa kuin musiikissa ja tanssilajeissa. Naistenhaku ei nappaa suomenruotsalaisten lavoilla muiden tapaan. Mutta yhtäläisyyksiäkin löytyy: piilopulloja jemmaillaan lavan taakse molemmilla kielillä.

Kotimaa
Tanssit Kuikan lavalla
Elina Kinos / Yle

Alavetelistä kotoisin oleva Sixten Dahlvik järjestää tansseja Kruunupyyn Emetin lavalla. Hyvänä iltana paikalle tulee jopa 700 tanssijaa. Dahlvik haluaa olla sillanrakentaja: samana iltana kansaa voi tanssittaa sekä suomen- että ruotsinkielinen bändi.

Sillalle on käyttöä, sillä eroja kahden kielen kansan kulttuurista löytyy. Jo lajit eroavat: suomenkielisillä alueilla kiskotellaan tangoa ja muuta hyvin perinteistä. Ruotsinkieliset taas tanssivat foxia ja buggia ja keinuvat valssia, ynnää Dahvik.

Täytyy tunnustaa, että suomenkielisessä tanssimusiikissa on enempi vaihtoehtoa

Suomenruotsalainen musiikki taas on yksiniittisempää, hän sanoo:

– Täytyy tunnustaa, että suomenkielisessä tanssimusiikissa on enempi vaihtoehtoa. Siksi on pyritty siihen, että on samana iltana enemmän vaihtoehtoja ja kaikki saavat sitten jotain.

Naistenhaku istuu huonommin suomenruotsalaisille

Yhteistä lavatanssikansalle on vaatimus viihtyisyydestä. Yleistä siisteyttä vaaditaan kaikkialla. Lattia on tietysti tanssijalle tärkeä, toiselle kuitenkin tärkeämpi kuin toiselle:ruotsinkieliset vaativat hirveän liukasta, suomenkieliset eivät Dahlvikin mukaan ole niin vaativia.

– Vähän huonompikin laattia käy aivan hyvin.

Tanssie-etiketissä ruotsinkielisillä alueilla suositaan miesten hakua, kun taas suomenkieliset taipuvat jopa sekahakuun tai illan mittaan vaihtelevaan systeemiin. Suomenruotsalaisella puolellakin rohkeimmat ovat siirtyneet siihen, että miesten ja naisten haku vuorottelevat.

Tuota pitää nyt seurata mielenkiinnolla, mikä on in

– Tuota pitää nyt seurata mielenkiinnolla, mikä on in. Siinä pitää pysyä mukana.

Suomenkieliset kiertävät tanssien perässä enemmän kuin ruotsia puhuvat, uskoo Sixten Dahlvik. Asuntoautoja voi olla tanssipaikan parkissa useita kymmeniä.

Sen sijaan lavakulttuuriin perinteisesti kuuluneet piilopullot eivät erota kansanryhmiä. Aina on niitä, joilla pullo on mättään poskessa. Järjestyksen kanssa ongelmia ei silti tule, Dahlvik vakuuttaa.