1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Poliisihelikopterit ja tummennetut lasit suojaavat salaperäistä Bilderberg-kokousta - mukana neljä suomalaista

Turvatoimista koituu nelipäiväistä kokousta tänä vuonna isännöivän Britannian veronmaksajille yli kahden miljoonan euron kulut. Suomesta kokoukseen osallistuvat Jutta Urpilainen, Matti Apunen, Jorma Ollila ja Olli Heinonen.

Salaliittoteoreetikoiden lempitapahtuma, eri maiden valtaapitävät kokoava salaperäinen Bilderberg-kokous on koonnut Britannian Watfordin lähellä sijaitsevaan hotelliin niin ministereitä, yritysjohtajia kuin kuninkaallisiakin. Nelipäiväisen tapahtuman turvatoimet ovat massiiviset ja niistä koituu Britannian veronmaksajille yli kahden miljoonan euron kulut.

Kokoukseen osallistuvien turvallisuuden ja yksityisyyden varmistamisesta huolehtivat poliisihelikopterit, tiesulut ja tummennetut lasit. Torstaina alkaneeseen kokoukseen saapuneita osanottajia odotti mielenosoittajajoukko. Vaikuttajien vapaamuotoiseksi ajatustenvaihtotilaisuudeksi tarkoitettu vuosittain järjestettävä Bilderberg-kokous herättää paljon epäilyksiä ja salaliittoteorioita. Kokousta syytetään muun muassa maailmanhallitukseksi, joka määrää asioista salakähmäisesti ja epädemokraattisesti.

Kokouksennoin140 osanottajan joukossa on vain 14 naista, joista yksi on Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.). Myös kruunustaan keväällä luopunut Hollannin entinen kuningatar, nykyinen prinsessa Beatrix on paikalla.

Urpilaisen lisäksi kokoukseen osallistuu kolme muuta suomalaista: Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtaja Matti Apunen, Nokian entinen toimitusjohtaja, nykyisin Outokummun hallituksen puheenjohtajana toimiva Jorma Ollila ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n entinen apulaispääjohtaja, nykyisin Harvardin yliopistossa työskentelevä Olli Heinonen.

Ensimmäinen Euroopan ja Pohjois-Amerikan vaikuttajien ajatustenvaihtopaikaksi tarkoitetun Bilderberg-ryhmän kokous järjestettiin vuonna 1954 Hollannissa. Nimensä ryhmä sai ensimmäisenä kokouspaikkana toimineen hotellin mukaan.