Veren tarve on pienentynyt

Veren tarpeen pieneneminen pakotti SPR:n Veripalvelun sulkemaan kahdeksan luovutuspistettään. SPR:ltä korostetaan, että luovuttajia tarvitaan silti.

Punainen Risti
Veripussi.
YLE Etelä-Karjala

SPR:n Veripalvelu sulkee kiinteät veripalvelutoimistot Hämeenlinnassa, Joensuussa, Kokkolassa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Porissa, Rovaniemellä ja Vaasassa. Verenluovutuksen operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström korostaa kuitenkin toiminnan tärkeyttä.

- Veren tarve sairaaloissa on vähentynyt johtuen lääketieteen kehityksestä, leikkaustekniikan lisääntymisestä sekä sairaaloiden tavasta hoitaa potilaitaan, sanoo Kuusisaari-Bergström.

Kun tarve on pienentynyt, SPR:kin pitää suhteuttaa toimintaa tarpeeseen.

- Tarpeen väheneminen ei ole suuri. Muutama vuosi sitten tarvittiin päivässä yli tuhannen luovuttajan verta, nyt alle tuhannen. Sekin vaihtelee paljon viikoittain ja veriryhmittäin.

Nyt suljettavien Veripalvelupisteiden tavoite on ollut 20 veripussin saaminen päivässä.

- Lappeenrannan toimisto on aika hyvin päässyt tavoitteeseen, sanoo Kuusisaari-Bergström.

Ihmisten toivotaan löytävän liikkuvat yksiköt

Tällä hetkellä SPR saa runsaat 40 prosenttia luovutuksista tilaisuuksissa, joita liikkuvat yksiköt järjestävät.

- Itä-Suomessa liikkuva yksikkö tekee monta kertaa vuodessa kiertueen ja kerää aika hyvin luovutuksia. Ne ovat jatkossakin tuiki tarpeellisia.

SPR:n verenluovutuksen operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström myöntää, että luovuttajalle on helpompi, kun voi mennä minä päivänä vain luovuttamaan. Nyt kuitenkin vaaditaan luovuttajaltakin ponnisteluja ja aikataulujen muuttamista, kun tietää milloin ja missä on mahdollisuus luovuttaa verta.

- Spontaaneja luovuttajia ei tulevaisuudessa ole ehkä niin paljoa. Toivotaan, että kun tilaisuuksiin kutsutaan, niin silloin tultaisiin paikalle.

Lappeenrannan veripalvelun luovutusyksikkö jatkaa Kuusisaari-Bergströmin mukaan toimintaansa vielä pitkälle vuoden loppuun.

- Tarkemmat keskustelut työntekijöiden kanssa ovat vielä kuitenkin kesken.

Vanhentunut veri menee riskijätteeksi

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin viestintä päällikkö Saara Raudasojan mukaan Etelä-Karjalan keskussairaalassa verta menee harvoin hukkaan.

- Verta täytyy hävittää äärimmäisen harvoin. Sekin tehdään veren vanhenemisen vuoksi, Raudasoja sanoo.

Mikäli veri vanhenee, se hävitetään riskijätteenä, eli humaaniperäisen jätteen seassa.

- Se on kaikenlaista ihmispohjaista jätettä, esimerkiksi verinäytteitä. Riskijäte haetaan sairaalalta pois ja se joko haudataan tai polttohaudataan, kertoo Raudasoja.