Ruotsi juhlii prinsessahäitä - vieraslistalla kuninkaallisia, miljonäärejä ja natsiministerin lapsenlapset

Ilman kutsua jääneetkin pääsevat mukaan häätunnelmaan, sillä Yle lähettää prinsessa Madeleinen ja Christopher O'Neillin häät suorana lähetyksenä TV1:ssä ja Yle Areenassa.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ruotsissa juhlitaan tänään lauantaina kuninkaallisia häitä. Kuningas Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian nuorin lapsi prinsessa Madeleine avioituu Christopher O'Neillin kanssa Tukholman Kuninkaanlinnan kirkossa. Viimeksi samassa paikassa järjestettiin kuninkaalliset häät kesäkuussa 1974, kun kuninkaan sisar, prinsessa Christina ja Tord Magnuson avioituivat.

Vihkiminen, jonka toimittaa emerituspiispa Lars-Göran Lönnermark pastori Michael Bjerkhagenin avustamana, alkaa klo 16.00 (klo 17.00 Suomen aikaa). Yle lähettää häät suorana lähetyksenä TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 16.35 alkaen. Marjukka Havumäen selostama ja suunnittelija Teemu Muurimäen kommentoima lähetys jatkuu aina klo 18.00 asti. Häälähetyksen toinen osa tulee kello 19 - 19.30.

Tukholman kuninkaallisen linnan kirkko, jossa prinsessa Madeleine ja Christopher O'Neill vihitään tänään 8. kesäkuuta 2013. Kuva: Bertil Enevag Ericson / EPA

Vihkikirkkoon on kutsuttu noin 500 vierasta. Vieraiden joukossa ovat avioparin lähisukulaisten lisäksi muun muassa Tanskan kruununprinssi Frederik ja prinsessa Mary, Norjan kruununprinssi Haakon ja prinsessa Mette-Marit, prinssi Edward ja kreivitär Sophie sekä prinssi Carl Philipin tyttöystävä Sofia Hellqvist. Suomea häissä edustaa suurlähettiläs Harry Helenius puolisonsa Barbara Heleniuksen kanssa.

Hääkirkkoon saapuvat kaikki muut Ruotsin puoluejohtajat, paitsi SDP:n, vasemmistopuolueen ja ruotsidemokraattien puheenjohtajat.

Kirkkoon tulee myös useita investointianalyytikkona työskentelevä Christopher O'Neillin ystäväpiiriin kuuluvia miljonäärejä. O'Neillin kutsumana paikalle tulevat myös Patrick ja Sebastian von Ribbentrop. Sulhasen lapsuudenystävät ovat natsi-Saksan ulkoministerinä vuosina 1938 - 45 toimineen Joachim von Ribbentropin lapsenlapsia.

Kunnialaukauksia ja hevosajelu

Vihkimisen jälkeen Skeppsholmenista ammutaan tykeillä 21 kunnialaukausta ja tuore aviopari saapuu vilkuttamaan Kuninkaanlinnan liepeille kerääntyneelle kansalle. Sen jälkeen pariskunta ajaa hevosten vetämillä vaunuilla halki Tukholman. Kulkueessa käytettävät yli sata vuotta vanhat hevosvaunut ovat samat, joita sekä kuningas Kaarle XVI Kustaa että kruununprinsessa Victoria käyttivät omissa häissään.

Tuoreen kuninkaallisen avioparin kulkueen reitti kuninkaanlinnasta Riddarholmenille. Kuva: Yle uutisgrafiikka

 Ajelunpäätyttyä tuore hääpari astuu Riddarholmenissa veneeseen, joka kuljettaa heidät ja häävieraat Drottningholmin linnaan. Kuningasperheen kotilinnassa Drottningholmissa järjestettävä iltajuhla on yksityinen, eikä sitä televisioida.

Iltajuhlasta tiedetään sen verran, että julkkiskokki Stefano Catenacci huolehtii sekä hääkakusta että hääjuhlan ruoista. Sama mies huolehti myös kruununprinsessa Victorian häiden tarjoiluista. Catenacci ei suostu paljastamaan herkuista mitään etukäteen, mutta kertoi Aftonbladetin haastattelussa, että hääpari on koemaistanut kakkua.

Ruotsalaislehtien mukaan kuninkaalla ja kuningattarella on ollut viimeinen sana kaikissa häävalmisteluissa. Aftonbladet-lehden mukaan morsian jätti asiat vanhempiensa päätettäväksi jopa mielellään, sillä median kritiikin kohteena usein ollut prinsessa pelkää valintojen mahdollisesti aiheuttamaa kritiikkiä. Häiden alla antamassaan kommentissa prinsessa Madeleine ei kuitenkaan myönnä tuntevansa painetta.

- Luulin, että olisin hermostuneempi ja stressaantuneempi, mutten ole. Odotan kovasti suurta päiväämme, prinsessa Madeleine kommentoi tunnelmiaan Metro-lehdelle.