Kuopion apteekkiryöstö "raskaammasta päästä"

Apteekkien ryöstöt ovat lisääntyneet viime vuosina eikä tänä vuonna näytä paremmalta. Kuopion Karttulassa ryöstettiin keskiviikkona apteekki aseella ja kirveellä uhaten. Ryöstäjien aseistus oli poikkeuksellisen raskas, Apteekkariliitosta sanotaan.

Kotimaa
naamioituneet miehet ryöstöpuuhissa
Karttulan apteekkiryöstäjätPoliisi

Apteekkiryöstöjä tehdään yhä enemmän, kertoo Apteekkariliitto. Apteekkimurroissa samanlaista nousua ei ole, joten rikolliset turvautuvat sorkkaraudan sijaan entistä useammin väkivallalla uhkaamiseen.

- Kun verrataan vuotta 2012 vuoteen 2011, niin apteekkiryöstöjen määrä melkein kaksinkertaistui. Tämän vuoden osalta olemme lehtitietojen varassa, sillä tilastot tehdään kerran vuodessa. Mutta näyttää siltä, että määrä ei ole ainakaan laskussa, Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen kertoo.

Kaksi miestä ryösti keskiviikkona iltapäivällä Kuopion Karttulassa apteekin. Kirveellä ja käsiaseella aseistautuneet miehet saivat saaliikseen runsaasti lääkkeitä ja pienen rahasumman. Rikollisten asearsenaali oli poikkeuksellisen järeä, sanoo Apteekkariliiton Erkki Kostiainen.

- Kyllä se varmaan raskaimmasta päästä on. Viime vuonna, Oulussako se oli, tapahtui ryöstösarja, jossa mies hillui puukon kanssa. Jos mennään kirveen ja aseen tai asejäjitelmän kanssa apteekkiin ja pannaan henkilökunta makaamaan lattialle, niin kyllä se raskaammasta päästä on.

Murtoihin varauduttu entistä paremmin

Apteekkariliiton mukaan apteekeista viedään yleensä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Apteekit ovat varautuneet murtoihin lisäämällä vartiointi ja kameravalvontaa. Reseptilääkkeiden laatikostojen eteen on myös asennettu rullakaltereita, jotka estävät kaapin avaamisen, vaikka murtomiehet pääsisivät apteekin sisään.

Murtosuojausta apteekeissa aiotaan jatkossa lisätä entisestään, Apteekkariliitto kertoo. Ryöstöjen määrään tälle ei välttämättä ole vaikutusta. Kun viranomaiset saavat laittomia huumeita pois katukaupasta, voi vaikutus näkyä lisääntyneinä rikoksina apteekeissa.

- Usein apteekkimurrot ja ryöstöt lisääntyvät, jos poliisi tai tulli ratsaa ison erän laittomia aineita. Laittomille, pimeille markkinoille tulee tavallaan tyhjiötä, pyritään hankkimaan tilalla korvaavia tuotteita eli laillisia lääkkeitä hankkimaan väärinkäyttöön, Erkki Kostiainen Apteekkariliitosta.