Suomalaisia muistutetaan nettiviestien suojaamisesta - taustalla Yhdysvaltain urkintakohu

Kansallinen tietoturvaviranomainen Cert-fi muistuttaa, että lain mukaan jokaisella on oikeus suojata oma viestintänsä.

Viestintäviraston alainen tietoturvaviranomainen Cert-fi muistuttaa suomalaisia verkossa lähetettyjen viestien suojaamisesta. Cert-fi julkaisi tiedotteen asiasta nettisivuillaan sen jälkeen, kun mediassa uutisoitiin, että Yhdysvaltain turvallisuuspalvelut ovat urkkineet suurten internetyhtiöiden palvelimia. Muun muassa Googlen, Facebookin ja YouTuben palvelimia on seurattu.

Cert-fi muistuttaa, että lain mukaan jokaisella on oikeus suojata oma viestintänsä.

- Jokaisen internetiä käyttävän on syytä miettiä, mitä viestintäpalveluja käyttää ja minkälaisia suojaustoimia niissä käytetään. Suojausta vaativat viestit voi tarvittaessa salata, Cert-fin sivuilla neuvotaan.

Cert-fi huomauttaa, että Suomen perustuslain mukaan kirjeen, puhelun tai muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton. Ulkomaisissa viestintäpalveluissa saatetaan kuitenkin soveltaa myös kyseisen maan omaa lainsäädäntöä.

Viestintävirastolla on olemassa ohjeet (siirryt toiseen palveluun) viestintäpalveluiden suojaamisesta. Ohjeissa on esimerkiksi käytännön vinkkejä sähköpostin salakirjoittamisesta ja salaavien yhteysmuotojen käytöstä.