1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikka

Mansikka kypsyy etuajassa, sadosta tulossa keskinkertainen

Mansikat ovat kypsyneet Pohjois-Pohjanmaalla paikoin 2-3 viikkoa keskimääräistä aikaisemmin. Sadosta odotetaan keskinkertaista tai tavallista pienempää. Maakunnan eteläosissa mansikkaa päästään poimimaan todennäköisesti jo ennen juhannusta.

Kuva: Kati Juntunen / Yle

Reisjärvinen mansikanviljelijä Arto Heinonen kertoo mansikoiden kypsyneen tänä kesänä poikkeuksellisen aikaisin.

- Joskus parikymmentä vuotta sitten oli tilanne, että myimme juhannuksen aikaan ensimmäiset marjat. Nyt kukinta ja raakileet ovat pari-kolme viikkoa etuajassa. Raakileita on jo runsaasti, Heinonen sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa mansikkaa päästään maistamaan todennäköisesti jo juhannuksen alusviikolla.

- Juhannuksen jälkeinen viikko tai jo juhannuksen alusviikko olisi otollisin itsepoimijoille. Ei kannata heinäkuun puoliväliin odotella, Heinonen vinkkaa.

Marjat saattavat jäädä pieniksi

Mansikkasadosta odotetaan keskimääräistä tai tavanomaista pienempää, sillä talvi oli kylmä ja alkukesän helle aiheutti nopean kukinnan. Näin ollen marjat saattavat jäädä melko pieniksi. Pomintakausi saattaa jäädä myös melko lyhyeksi, sillä marjat näyttävät kypsyvän kertaheitolla ja nopeasti.

Raakileen muodostus on ollut nopeaa ja marja on kasvanut myös lämpiminä öinä.

Tyrnäväläinen mansikkatilallinen Topi Korkala on ollut mansikanviljelyssä mukana yli 20 vuotta. Korkala muistelee myös, että mansikkaa päästiin poimimaan poikkeuksellisen aikaisin kesäkuun puolivälissä parikymmentä vuotta sitten.

- Nyt näyttää siltä, että pääsemme poimimaan noin viikon verran etuajassa. Yleensä aloitamme heinäkuun alussa.

Poimijat kiireesti pelloille

Topi Korkala pohtii, ehtivätkö poimijat nyt ajoissa pelloille.

- On vaikea sanoa, riittääkö poimijoita. Meillä on jonkin verran reserviä ja saamme poimijoita nopeasti, joten tilanne ei ole toivoton, Korkala sanoo.

Mansikka reagoi voimakkaasti säihin. Viljelijät toivoisivat nyt viileämpää ilmaa.

- Jos ilmat viilenevät, raakileet kasvaisivat isommiksi. Tällä hetkellä Tyrnävällä ei vielä kypsiä mansikoita näy. Ei ole punaista häivääkään minkään mansikan poskessa, Topi Korkala kertoo.