1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tupakkakauppias uskoo yhä sikarien vetovoimaan - yhtiö laajensi Turusta Tampereelle

Suomi on maailman ensimmäinen maa, joka julisti pyrkivänsä täydelliseen savuttomuuteen. Mikäli hallituksen kaavailut toteutuvat, vuoden 2040 jälkeen Suomessa ei polteta enää yhtään tupakkaa, piippua eikä sikaria.

Kotimaan uutiset
Simo Suokas pitää Turussa tupakkakauppaa.
Yrjö Hjelt / Yle

Simo Suokas huomasi vuonna 1999, että Turun Tupakkakaupan ikkunassa oli ilmoitus loppuunmyynnistä. Hän otti yhteyttä ystäväänsä Juha Mirttiin. Miehet päättivät yksissä tuumin ostaa vuonna 1926 perustetun perinteikkään savuke-, piippu- ja sikarituotteisiin erikoistuneen myymälän.

- Oston takana oli aluksi kyllä selkeästi rakkaus sikareihin, mutta sitten huomattiin, että kyllä tässä pystyy vähän bisnestäkin tekemään, kertoo tupakkakauppias Simo Suokas.

Jopa nettimyynti on kielletty

EU on kiristänyt tupakkalainsäädäntöä vuosi vuodelta. Ravintoloissa ja virastoissa ei saa polttaa eikä tupakkaa saa mainostaa. Puolitoista vuotta sitten Valvira kielsi tupakkatuotteiden nettimyynnin.

Kyllä minä vielä jaksan uskoa, että tässä töitä riittää.

Simo Suokas

- Valtiovalta kovasti koittaa ajaa alas tätä toimialaa. Suomesta on tarkoitus tehdä savuton maa, mutta kyllä minä vielä jaksan uskoa, että tässä töitä riittää ja me Jussin kanssa pääsemme tästä hommasta eläkkeelle, Simo Suokas aprikoi.

Usko tupakka-alaan on sen verran vahva, että toukokuun alussa Turun Tupakkakauppa laajensi toimintaansa Tampereelle.

- Tampereella ei ole ollut pitkään aikaan tupakkakauppaa ja myynti on kyllä yllättänyt positiivisesti. Heti ensimmäinen kuukausi meni plussan puolelle, Simo Suokas sanoo.

Sähkötupakka yllätti positiivisesti

Turkulaisliike ei ole pelkästään tyytynyt myymään tupakkatuotteita. Se myös harjoittaa maahantuontia. Sikareita tuodaan mm. Nicaraguasta, Hondurasista ja Dominikaanisesta tasavallasta. Kuubalaiset sikarit ostetaan suoraan Kuuban valtion omistamalta tupakkayhtiöltä Habanokselta.

- Pääosa meidän, niin kuin muidenkin suomalaisten tupakkakauppojen myynnistä tulee sikareista, Simo Suokas sanoo.

Tupakka-alan uusin trendi on viime vuosina kovasti yleistynyt sähkötupakointi.

- Pitkään vastustettiin sähkötupakkatuotteita, mutta niiden kysyntä on kyllä yllättänyt positiivisesti, Simo Suokas kertoo.

Tupakkakielto ravintoloissa OK

Tupakkakauppias Simo Suokas ei vastusta täysin lainsäätäjän luomia tupakkalakeja.

Ne muutamat tupakkakaupat joita Suomessa vielä on, alkavat olla jo jonkinlaisia nähtävyyksiä

Simo Suokas

- Esimerkki tupakointikielto ravintoloissa savukkeiden osalta ei minua haittaa lainkaan, sanoo Simo Suokas. - Sen sijaan soisin, että sikareita voisi polttaa jossain paikoissa, missä tarjottaisiin myös alkoholia.

Simo Suokkaan mukaan sikareita ei polteta nikotiinin vaan maun vuoksi.

- Yhden robusto-kokoisen sikarin polttamiseen menee vajaa tunti, se on hieno hetki olla rauhassa sikarin kanssa omine ajatuksineen, sanoo Simo Suokas.

Tupakkakaupat on nähtävyyksiä

Tupakkalainsäädäntö kieltää ruokakauppoja pitämästä tupakkatuotteita esillä. Suomen puolen kymmenessä tupakkakaupassa tuotteet saavat olla esillä, mutta liikkeiden ikkunoiden pitää olla ummessa, ettei kadulta näe mitä tupakkakauppa myy. Simo Suokasta moinen asia huvittaa.

- Ne muutamat tupakkakaupat joita Suomessa vielä on, alkavat olla jo jonkinlaisia nähtävyyksiä, missä alan tuotteita saa olla vielä esillä, sanoo tupakkakauppias Simo Suokas.

Lue seuraavaksi