Mummo-sarjakuvan luoja poimii ideoita ympäröivästä maailmasta

Kolmas albumi Mummo-sarjakuvasta on tekeillä. Yleisö on toivonut myös papalle lisää näkyvyyttä.

Kotimaa
Anni Nykänen.
Yle

Monille tutun Mummo-sarjakuvan takana on lappeenrantalaislähtöinen graafikko Anni Nykänen. Uudet stripit Mummo-sarjakuvasta ilmestyvät Nykäsen blogiin (siirryt toiseen palveluun), tosin juuri nyt mummo viettää kesälomaa. Pyrkimyksenä on julkaista uusi strippi viikoittain, mutta viimeisen vuoden aikana julkaisutahti on ollut hieman harvempi.

Kävijälaskurin mukaan sivuilla on vierailtu viimeisen kolmen vuoden aikana yli 800 000 kertaa.

- Kun miljoona menee rikki, niin mummo sanoo, että voe voe tokkiinsa ja jaksaa porhallusta, Nykänen sanoo.

Vuonna 2009 Nykänen nousi suuren yleisön tietoisuuteen voittamalla Mummo-sarjakuvallaan Kemissä järjestetyn pohjoismaisen sarjakuvan kilpailun. Nykänen kertoo, ettei hän koskaan vartavasten suunnitellut uraa sarjakuvapiirtäjänä.

- Olin aina tykännyt piirtää ja ajatellut, että olisi kiva julkaista jotakin. En kuitenkaan koskaan ollut suunnitellut olevani sarjakuvapiirtäjä.

Sarjakuvien piirtämisen ohella Nykänen työllistää itsensä tekemällä graafikon töitä sekä opettamalla.

Mummo-sarjakuvaa on tähän mennessä julkaistu kaksi albumia ja kolmas on suunnitteilla. Nykäsellä on myös meneillään WSOY:n kanssa toteutettava Mikä moka! -kirja, jonka hän kuvittaa ja taittaa. Kirjaa varten nuoret ovat saaneet kertoa tarinoita mokistaan, jotka kotaan nyt yksien kansien väliin.

Pappa ja karjalaiset juuret

Etenkin miesyleisö on toivonut Mummo-sarjakuvan sivuhahmona seikkailevalle papalle enemmän näkyvyyttä.

- Olen välillä tehnyt myös strippejä, joissa on pelkkä pappa, mutta minun on ehkä helpompi samaistua naishahmoon, Nykänen pohtii.

Sarjakuvapiirtäjän työpiste ei ole paikkaan sidottu, vaan työtä voi tehdä missä tahansa. Nykänen kertoo poimivansa ideoita piirroksiinsa ympäröivästä maailmasta, myös karjalaisuus on hänen teoksissaan vahvasti läsnä.

- Ei se karjalaisuus minusta lähde, vaikka nykyisin Helsingissä asunkin, Nykänen tuumaa.

Seuraava Mummo-sarjakuva-albumi ilmestyy ensi keväänä.