1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK: Puolet syyrialaisista tarvitsee apua tänä vuonna

YK on aloittanut varojen keräämisen suurimpaan avustusoperaatioonsa. Se arvioi, että vuoden loppuun mennessä 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruokaa, lääkkeitä ja suojaa Syyriassa.

Ulkomaat
Syyrialainen pakolaistyttö teltan vierellä Zatrain pakolaisleirillä.
Syyrialainen pakolaistyttö teltan vierellä Zatrain pakolaisleirillä Mafraqin kaupungin lähistöllä Jordaniassa toukokuun 2013 alussa.Jamal Nasrallah / EPA

Puolet syyrialaisista tarvitsee humanitaarista apua tämän vuoden loppuun mennessä, arvioi YK. Tämä tarkoittaa runsasta 10 miljoonaa avuntarvitsijaa. Avustamisen arvioidaan maksavan yli 5 miljardia dollaria eli liki 3,8 miljardia euroa. Kyseessä on YK:n suurin avustusoperaatio tähän mennessä.

Syyrialaispakolaisia on nyt 1,6 miljoonaa ihmistä. Määrän arvioidaan yli kaksinkertaistuvan 3,45:teen miljoonaan. Pakolaisia elää muun muassa Libanonissa, Jordaniassa, Turkissa, Irakissa ja Egyptissä. Maan sisällä pakolaisia uumoillaan elävän 6,8 miljoonaan. Heidän joukkonsa YK ei usko merkittävästi kasvavan vuoden loppuun mennessä.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP on toimittanut Syyriaan tänä vuonna noin 500 miljoonaa ateriaa. Se arvioi kustannustensa nousevan 15 miljoonasta eurosta 27 miljoonaan syksyn aikana.

On ihmisiä, jotka eivät yksinkertaisesti syö, elleivät he saa apua Ruokaohjelmalta.

Muhannad Hadi

- On ihmisiä, jotka eivät yksinkertaisesti syö, elleivät he saa apua Ruokaohjelmalta, kuvailee Syyrian tilannetta WFP:n Syyrian koordinaattori Muhannad Hadi.

Syyriassa puhkeaa väistämättä lavantautia, punatautia ja koleraa, on varoittanut Maailman terveysjärjestö WHO.

YK arvioi, että sillä tulee olemaan vaikeuksia saada kokoon riittävät varat ihmisten auttamiseen Syyriassa. YK:n lastenjärjestö Unicef varoittaa, että Syyriassa menetetään ainakin sukupolvi nuoria ihmisiä.

- On arvioitu, että konfliktin vuoksi maan kehitys on viivästynyt ainakin kaksi vuosikymmentä, sanoo YK:n humanitaarisen avun päällikkö Valerie Amos.

Konfliktin vuoksi maan kehitys on viivästynyt ainakin kaksi vuosikymmentä.

Valerie Amos

Ennen sotaa maassa arvioitiin olevan 22 miljoonaa asukasta. YK arvioi, että ainakin 80 000 ihmistä on kuollut sisällissodassa. Kansannousu presidentti Bashar al-Assadia vastaan alkoi maaliskuussa 2011.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi