1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Teinit houkutellaan metsään tarinoiden ja GPS-kartan avulla

Ylä-Kainuun Tarinakartasto -hanke kokoaa kainuulaiset luonnonkohteet ja maagiset tarinat yksiin kansiin. Parhaiten Tarinakartaston kohteille löytää netistä ladattavan e-kirjan ja GPS-paikannuksen sisältävän internetkartan avulla. Projektin tarkoituksena on houkutella teinit metsään.

Ylä-Kainuun Tarinakartastossa on Sari Hiltusen teoksia. Kuva: Sari Hiltunen

Hyrynsalmelainen kulttuuriantropologi Satumaarit Myllyniemi haltioitui kainuulaisesta luonnosta niin paljon, että päätti kerätä Kainuun luonnonkauniit paikat ja niiden tarinat kirjataideteokseksi. Hankeessa syntyy ekologinen matkaopas, johon on dokumentoitu Ylä-Kainuun maisemia ja niihin liittyviä autenttisia tarinoita.

Maastossa paikoille voi suunnistaa parhaiten älypuhelimeen tai tablettiin ladattavalla gps-paikannuksen sisältävän internetkartan avulla. Kartan voi ladata Tarinakartaston nettisivuilta. Metsässä maagiset tarinat voi lukea Tarinakartaston e-kirja versiosta tai internetkartan kohdetietoja klikkaamalla. Kolmivuotisen Ylä-Kainuun Tarinakartasto -hankkeen tarkoituksena on, että eräretkeilijät kokisivat Kainuun tarinoiden kautta.

- Tarkoituksena on houkutella teinitkin metsään. Kohteita voi kiertää esimerkiksi liveroolipelin avulla pienessä porukassa. Internetkartassa on kohdetarinat. Tarinakartasto -teos itsessään on liian painava matkaoppaaksi,  kertoo projektipäällikkö Satumaarit Myllyniemi.

Tarinakartasto palvelee retkeilijöitä

Suuri osa Tarinakartaston kohteista sijaitsee retkeilyreittien varrella.

Tarkoituksena on houkutella teinitkin metsään. Kohteita voi kiertää esimerkiksi liveroolipelin avulla pienessä porukassa.

Valinnanvaraa on, sillä paikat sijaitsevat laajalla alueella Hyrynsalmen, Puolangan, Ristijärven ja Suomussalmen maastoissa. Yhteensä kohteita on 313 ja ne voi kiertää itselleen sopivalla tavalla. Helpot kohteet on saavutettavissa autolla ja vaikeimmille täytyy patikoida useita kilometrejä.

- Tarinakartaston kartat toteuttaa Karttatiimi Oy. Karttaan liitetään kaikki mahdolliset retkeily- ja karttasymbolit.  Tiedoista löytyy laavut, kodat ja kaikki mahdolliset tiedot, mitä kohteeseen on liitettävissä, Myllyniemi lisää.

Aidot tarinat koetaan todellisilla paikoilla

Tarinakartastoa varten Myllyniemi haastatteli 80 yksityishenkilöä. Loput tarinat hän penkoi päivänvaloon arkistoista.

Kuva: Sari Hiltunen

- Ideana on ollut, että pyrin löytämään autenttisia tarinoita, jotka yhdistyvät tapahtumapaikkoihin. Tarinoita on 1500-luvulta näihin päiviin asti.

Tarinakartasto herättää henkiin vanhoja muistoja muun muassa haltioista, maahisista, tontuista, keijukaisista, rumista hengistä ja levottomista vainajista. Tarinoita löytyy paljon myös kohteiden vanhoista asukkaista, joilla oli maagisia kykyjä. Kainuulaisissa tarinoissa esiintyy usein karhunkaatajia, helmenpyytäjiä ja laukkuryssiä.

Kainuussa on edelleen taitavia tarinaniskijöitä

Myllyniemen mukaan kainuulaisten tarinoiden aiheet erottautuvat muiden maakuntien tarinoista.

Usein tarinat päättyvät kansanihimisen oveluuteen. Silloin köyhä kansanihminen on päihittänyt herrat verbaaliakrobatiallaan.

- Ominaislaatuisuus johtuu syrjäisestä sijainnista ja Venäjän läheisyydestä. Köyhyydestä tulee paljon itseironiaa, huumoria ja irvailua. Usein tarinat päättyvät kansanihimisen oveluuteen.  Silloin köyhä kansanihminen on päihittänyt herrat verbaaliakrobatiallaan.

- Kainuusta löytyy ihan mahtavia tarinankertojia edelleen. Todellisia tarinaniskijöitä. Hyviä tarinankertojia yhdistää, naisia ja miehiä, suvaitsevaisuus. He ovat äärimmäisen suvaitsevaisia. He eivät ole millään tavalla moralistisia tai sidoksissa mihinkään ideologioihin. He ovat kuin vapaa-ajattelijoita, luonnehtii Myllyniemi kainuulaisia haastateltaviaan.

Ylä-Kainuun Tarinakartastossa on Sari Hiltusen kuvataideteoksia. Kuva: Sari Hiltunen

Tarinakartasto on opas myös ulkomaalaisille

Tarinakartasto-hanke on loppusuoralla. Koko komeus ilmestyy lokakuussa - myös englanniksi.

- Kainuun murre on ollut haastavaa kääntää englanniksi, naurahtaa Myllyniemi.

Muutettu 11.6. klo 14.59. Tarinakartaston kartat toteuttaa Karttatiimi Oy. Jutussa aiemmin mainittu Infokartta Oy toimii Karttatiimin alihankkijana. Lisäksi selvennetty, että Tarinakartaston e-kirja ja gps-paikannuksen sisältävä internetkartta ovat eri asioita.