Vantaa nimeää sata uutta paikkaa

Vantaalla on alkamassa mittava urakka nimettömien paikkojen saamiseksi kartalle. Kaupunki nimeää lähes sata tähän asti vailla nimeä ollutta katua ja paikkaa. Lisäksi kymmenten katujen nimiä korjataan ja muutetaan kirjoitusvirheiden, sekaannusten ja pelastusvarmuuden takia.

Kotimaa
Vantaan vaakuna
YLE

Muun muassa Vantaan Itä-Hakkilassa sijaitsevan Havutien ruotsinkielinen nimi Barrvägen muutetaan Granrusksvägeniksi, koska samanniminen katu löytyy myös Espoosta. Nimikaimoja ei löydy vain naapurikunnista. Samannimisiä katuja on pelkästään Vantaalla yli parikymmentä.

Lisäksi asemakaavassa ilman nimeä ovat olleet lähes sata katua, virkistysaluetta, puistoa ja viheraluetta.

- Paikkoja vuosien varrella suunnittelussa jäänyt nimeämättä. Ehkä tapanakaan ei ole ollut antaa kaikille nimeä. Niitä tarvitaan tietysti siksi, että paikoista voidaan puhua. Paikat on tunnistettava, että tiedetään mistä puhutaan suunnitelmissa ja hoidoissa, valottaa Länsi-Vantaan aluearkkitehti Timo Kallaluoto.

Useiden katujen nimiin on pujahtanut myös kirjoitusvirheitä. Kun esimerkiksi Patoaukio nyt ruotsinkieliseltä nimeltään Dammplanen on se korjauksen jälkeen Dammplatsen.

- Oikeinkirjoitus on eräin paikoin muuttunut. Tietysti olisi hyvä, että eri puolilla Suomea kaikki osaisivat kirjoittaa nämä nimet oikein, Kallaluoto sanoo.

Lakimuutos keventää muutostyötä

Nimien muutosruljanssia on helpotettu lakimuutoksella. Nimen muuttaminen ei vaadi enää kaavamuutosta vaan kadun nimen voi vaihtaa nykyisin pelkästään kaupungin erillisellä päätöksellä.

Uusia nimiä on keksitty muun muassa selvittämällä nimettävän paikan historiaa ja ihmisiä jututtamalla.

- Martinlaaksossa menimme esimerkiksi katsomaan minkälainen nimettävä paikka on. Siinä oli koululaisia, joilta kysyimme että milläs nimellä te tätä kutsutte. He sanoivat, että Kiskanpuisto koska täällä on Juhan kiska ja punainen kiska. Siitä saatiin sitten Kiskanpuisto, Kallaluoto kertoo.

Pelastuslaitos: Hyvä juttu

Katujen nimienmuutostyössä on kuultu asukkaita. Myös pelastuslaitoksella on ollut sanottavansa. Etenkin samannimiset tai liikaa toisiaan muistuttavat kadut ovat ambulanssimiehille ja palomiehille myrkkyä.

- Pelastusviranomainen tietysti toivoo, että kaikki kadunnimet olisivat selkeästi toisistaan erottuvia ja sellaisia, että osoitteet löytyvät helposti. Hyvältä kuulostaa tällainen muutos, sanoo Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen apulaispelastusjohtaja Jorma Alho.

Mittava nimisavotta ei vielä tähän lopu. Ensi syksynä kaupunki syynää Keski- ja Itä-Vantaan kadut.