Viestintäviraston Koivunen: Ihmisten kannattaisi ymmärtää suojata salaiset viestinsä

Viestintäviraston apulaisjohtaja Erka Koivunen toivoo, että paljastuneet viestien urkintatapaukset herättäisivät ihmiset ajattelemaan enemmän tietoturva-asioita. Hän muistuttaa, että jokaisella on Suomen lain mukaan oikeus suojata oma viestintänsä.

Kuva: Yle

Viestintäviraston apulaisjohtaja Erka Koivunen ei ole yllättynyt lehtipaljastuksista, jotka kertovat amerikkalaisviranomaisten urkkivan ihmisten viestiliikennettä. Hänen mukaansa suurin uutinen on, että vastaavat tapaukset eivät yleensä paljastu.

- Ei tässä mitään uutta ja yllättävää ole. Tällaisia tiedustelupyrkimyksiä on monella eri valtiolla ympäri maailmaa, kansallisen tietoturvaviranomaisen Cert-Fi:n toimintaa johtava Koivunen sanoo.

Hänen mukaansa on päivän selvää, että myöskään suomalaiset eivät välty internetissä lähetettyjen viestien urkinnalta. Viestien perässä eivät ole pelkästään valtiot.

- Ihan tavalliset rikollisetkin pyrkivät jollain tavalla varastamaan tietoja ja pääsemään kuuntelemaan viestiliikennettä. Heillä on sitten omat motivaationsa.

Laki mahdollistaa viestien salaamisen

Koivunen muistuttaa, että Suomen lain mukaan jokaisella on oikeus suojata omaa viestintäänsä. Hän kehottaakin ihmisiä kiinnittämään enemmän huomiota siihen, miten he sähköisiä viestintävälineitä käyttävät.

- Joka ikisen kannattaa pitää mielessä, että jos on tarkoitus jotakin salassa pidettävää tietoa sähköisten viestintäjärjestelmien kautta välittää, se täytyy suojata.

Viestintävirasto julkaisi jo vuonna 2008 kansalaisille tarkoitetun ohjeen, jossa haluttiin kiinnittää huomiota viestien suojaamisen mahdollisuuteen. Vastaava ohje on nyt julkaistu uudestaan Viestintäviraston verkkosivuilla. Koivunen toivoo, että nyt paljastuneet tapaukset herättävät ihmiset ajattelemaan enemmän tietoturva-asioita.

- Kannattaa miettiä, kenen kanssa viestii, minkälaisia asioita viestii, ja minkälaisen viestintävälineen on ottanut avukseen, Koivunen luettelee.