1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Guardian: Britanniallakin pääsy Yhdysvaltain internet-urkintatietoihin

Britannian viestitiedustelun päämaja GCHQ:lla on ollut pääsy Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n Prism-järjestelmään ainakin kesäkuusta 2010 saakka, ilmenee sanomalehden haltuunsa saamista asiakirjoista.

Ulkomaat

Myös Britannian hallinnolla on ollut pääsy Yhdysvaltain internetjättien käyttäjien urkintatietoihin, sanoo sanomalehti Guardian. Guardian on saanut haltuunsa asiakirjoja, joista ilmenee, että Britannian viestitiedustelun päämaja GCHQ on saanut tietoja Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n kautta.

Guardianin mukaan GCHQ:lla on ollut pääsy Yhdysvaltain Prism-järjestelmään ainakin kesäkuusta 2010 saakka. Sanomalehden mukaan ohjelma on tuottanut 197 tiedusteluraporttia viime vuoden aikana. Prism-ohjelma mahdollisti myös Britannian tiedustelun pääsyn ihmisten sähköposteihin, valokuviin ja videoihin ilman oikeudesta saatuja tutkintalupia.

Britannian tiedustelu ei kommentoinut asiaa perjantaina. GCHQ:sta sanottiin vain, että lakivelvoitteet otetaan "hyvin vakavasti".

Aiemmin perjantaina Washington Post ja Guardian kertoivat, että Liittovaltion poliisilla FBI:llä ja NSA:lla on lehtien mukaan pääsy Googlen, Microsoftin, Applen, Facebookin, YouTuben, Yahoon, PalTalkin, AOL:n ja Skypen käyttäjien tietoihin.

Lue seuraavaksi