1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rujot kehot vaihtuneet maisemiksi

Taidekeskus Salmelan kesän 2013 Nuori taiteilija on taidemaalari Teemu Korpela. 33-vuotias Korpela on tullut suuren yleisön tuntemaksi vaikuttavilla, rujoilla ihmisfiguureillaan. Salmelaan Korpela on tuonut esille maisemia ja kukkasia.

Kulttuuri
Teemu Korpela Taidekeskus Salmelassa esillä olevan teoksensa äärellä.
Teemu Korpela Taidekeskus Salmelassa esillä olevan teoksensa äärellä.Yle

Taidemaalari Teemu Korpelalle (s.1980) espanjalaiset barokkimaalarit ja heidän ihmiskuvauksensa on ollut tärkeä inspiraation lähde. Juuri barokista hän epäilee saaneensa halun kuvata ja tutkia ihmistä. Rujot, vaikuttavat figuurit ja ihmisen kehon rajallisuus ovat olleet taiteilijan pääasiallinen teema.

Nyt Korpela sanoo kaipaavansa paussia ihmiskehosta.

- Tätä näyttelyä tehdessä minua on kiinnostanut, miten ihmisen läsnäoloa pystyy välittämään maalauksen keinoin muutoin kuin, että sinne tekee sen ihmisfiguurin, Korpela selittää.

Teemu Korpelan teos.
Teemu Korpelan aikaisempaan tuotantoon kuuluva teos.Teemu Korpela

Inhimillinen läsnäolo maisemassa

Taidekeskus Salmelassa on esillä teemu Korpelan uusia maalauksia: maisemia ja kukkasia. Puoliksi abstrakteissa maisemissa ihminen on läsnä taiteilijan kokemuksena, taiteilijan maalaukseen liittyvissä valinnoissa, Korpela sanoo.

- Maalauksen vahvuus on se, että siinä pystyy esittämään asioita siten, kuin ne on kokenut eikä pelkästään siten kuin ne on nähnyt, Korpela pohtii.

- Juuri tästä subjektiivisuudesta, esimerkiksi värivalinnoista ja maalausjäljistä, tulee taiteeseen inhimillinen läsnäolo.

Kukkaset abstrakteja maalijälkiä

Kukkaset ovat Teemu Korpelalle rentoutumisen välineitä.

- Kun varsinaiset tärkeät työt on tehty, on mukava kokeilla erilaisia asioita maalimateriaalilla. Minulle on ihmetyksen aihe, miten abstraktit maalijäljet muotoutuvat esittäväksi asiaksi, kuten vaikkapa kukkasiksi.

Teemu Korpelan Taidekeskus Salmelassa esillä oleva teos.
Osa Teemu Korpelan Taidekeskus Salmelassa esillä olevasta teoksesta.Yle

Vaikutteet sumentavat omaa käsialaa

Teemu Korpela suorittaa parhaillaan maisteriopintoja Kuvataideakatemiassa. Maalaamisen hän aloitti pitkälti yli kymmenen vuotta sitten. Korpela kuvaa oman ilmaisunsa etsimistä kiemuraiseksi poluksi.

- Olen altis vaikutteille. Ne ovat sumentaneet omaa käsialaa, mutta uskon, että oma ääni on tuloillaan.

Vaikka taiteilija on nuoresta iästään huolimatta saanut jo paljon huomiota, apurahoja ja palkintoja, ei menestys tunnu nousseen päähän. Korpela puhuu taiteestaan nöyrästi.

- Tekemiseeni liittyy paljon avoimia kysymyksiä. Ne liittyvät siihen, tuoko oma maalaustapani ja teosteni sisältö jotain lisää jo olemassaolevaan vastaavanlaiseen tekemiseen. Pohdin myös sitä, käsittelenkö ylipäätään olennaisia asioita.