Kehitysministeri Hautala: Järjestöjen kehitysyhteistyö ja uskonnollinen toiminta erotettu toisistaan

Kehitysyhteistyöstä vastaava ministeri ei näe ongelmaa naispappeutta ja homoliittoja vastustavien järjestöjen lähetystyön tukemisessa. Kirkon sisällä monet taas katsovat, että vanhoillisia lähetysjärjestöjä ei pitäisi tukea.

Kotimaa
Taulukko.
Yle Uutisgrafiikka

Suomen Ulkoministeriö maksaa kehitysyhteistyötukea - myös lähetysjärjestöille, jotka esimerkiksi vastustavat naispappeutta ja homoliittoja. Ulkoministeriö ei näe tukemisessa eettisiä ongelmia.

Sekä järjestöistä että ulkoministeriöstä vakuutellaan, etteivät jyrkät asenteet kotimaassa heijastu kehitysyhteistyöhankkeisiin. Ulkoministeriö edellyttää tukea saaneilta hankkeilta muun muassa pyrkimystä muuttaa kohdemaiden syrjiviä asenteita.

- Ulkoministeriö ei rahoita näiden järjestöjen uskonnollista toimintaa. Esimerkiksi kehitysmaissa kehitysyhteistyö on tiukasti erotettu lähetystyöstä. Se mitä nämä järjestöt muuten tekee, niin siihen ulkoministeriö ei voi puuttua, toteaa kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.).

"Syrjiviä asenteita kyseenalaista tukea"

Kirkon uudistusmielisten mielestä vanhoillisille lähetysjärjestöille ei pitäisi myöntää lainkaan julkista tukea.

- Minusta on kyseenalaista tukea sellaista rakennetta, joka ylläpitää syrjiviä asenteita, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän viestintäjohtaja Seppo Simola.

Helsingin seurakuntayhtymä onkin lopettanut jyrkimpien lähetysjärjestöjen tukemisen. Syynä oli naispappeuden vastustaminen ja torjuva suhtautuminen seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin.

- Jos ei saatu ihan selkeätä vastausta, että nämä suhtautuu varauksettomasti näihin asioihin, niin sitten sitä tukea ei anneta, painottaa Simola.

Osa järjestöistä ei hyväksy miesparia lähetystyössä

Lähetysjärjestöjen tuista on aikaisemminkin keskusteltu muun muassa Ylen Ajankohtaisen Kakkosen Homoillan jälkimainingeissa. Asia nousi jälleen esille, kun vanhoilliset eivät suvainneet Suomen Lähetysseuran päätöstä lähettää miespari lähetystyöhön Kaakkois-Aasiaan. Eräät järjestöt ilmoittivat, etteivät hyväksy miesparia omassa lähetystyössään.

- Se johtuu tästä, että meillä on kaikilla työntekijöillä samat kriteerit, jotka nousevat tästä lähetystyöntekijän statuksesta, kertoo Lähetysyhdistys Kylväjän lähetystyön johtaja Pekka Mäkipää vastustuksen syistä.

Myös kehitysministeri Hautala kommentoi tapausta Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Siellä hän toteaa pitävänsä Lähetysseuran päätöstä tärkeänä.

"On hienoa, että järjestö osoittaa näin käytännössä kunnioittavansa ihmisoikeuksia ja syrjimättömyyden periaatetta. Sen sijaan on ikävää, jos tämän päätöksen takia Lähetysseuraan ja itse työhön lähteviin on kohdistunut kielteistä huomiota", Hautala kirjoittaa.

Suomen Lähetysseura on ulkoministeriön pitkäaikainen kumppanuusjärjestö ja tukieurojen osalta omassa luokassaan. Ulkoministeriö on rahoittanut Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöhankkeita vuosittain yli kuudella miljoonalla eurolla.

Lähetysyhdistys Kylväjä on saanut 760 000 euron potin hankkeilleen. Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys on nostanut 460 000 euron avustuksen ja Suomen pipliaseura noin 370 000 euron. Lisäksi SLEF:lle on myönnetty 42 000 euroa.