Fosforivuoto oli megaluokan päästö - Syken arvio oli tarkoituksellisen varovainen

Suomenlahden fosforipitoisuudet olivat jo talvella selvässä laskussa, eikä Suomen merialueille ympäristökeskuksen mukaan tänä kesänä odoteta voimakkaita leväkukintoja.

Kotimaa
Seppo Knuuttila.
Seppo Knuuttila.Yle

Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila sanoo, että hän antoi puolitoista vuotta sitten tarkoituksellisesti varovaisen arvion venäläisen Fosforitin lannoitetahtaan fosforipäästöistä. Ne olivat lopulta lähestulkoon 1 700 tonnia, kolminkertainen määrä verrattuna Suomen vuotuisiin, Suomenlahteen päätyviin fosforipäästöihin.

- Siinä vaiheessa meillä oli vain muutama näyte joelta, eikä haluttu missään tapauksessa antaa yliarviota.

Venäläisten nyt raportoima päästökuorma on noin kolmanneksen suurempi kuin puolentoista vuoden takainen laskennallinen arvio, sanoo Knuuttila. Hän kertoo, että jo vuosi sitten saatiin Venäjältä viitteitä todellisesta luvusta.

Knuuttila kertoo, että 90 prosenttia fosforista oli suoraan käyttökelpoista leville eli mahdollisimman rehevöittävää.

- Jos sitä verrataan yhdeksän Itämeren rantavaltion kokonaisvuosipäästöihin, niin vain Venäjän ja Puolan kokonaispäästö rehevöittävän fosforin osalta ylittää tämä yhden tehtaan kuorman. Tässä on kyseessä todella megaluokan päästö ja sen torjuminen oli - ensisijassa Suomenlahden, mutta myös koko Itämeren kannalta - ensisijaisen tärkeää.

Suomenlahden fosforipitoisuudet olivat jo talvella selvässä laskussa, eikä Suomen merialueille ympäristökeskuksen mukaan tänä kesänä odoteta voimakkaita leväkukintoja.

- Olen helpottunut. Vaikka tämän suuruusluokan päästö löytyi, niin se saatiin nopeasti ja erittäin kustannustehokkaasti torjuttua lyhyessä ajassa.

Knuuttila huomauttaa, että vieläkään ei silti ole täydellistä kuvaa päästöistä, joita Venäjältä tulee Suomenlahteen.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi perjantaina, että Fosforitin tehtaan päästö oli jättimäinen.