1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Karhun kohdannut: Pelkäsin kuin syötävä

Jan Wessberg oli laskemassa venettä vesille varhain lauantaina, kun hän näki sivusilmällä jotain liikettä. Se oli iso karhu. Onnekseen Wessberg oli vain muutaman askeleen päässä autostaan, jonka sisään hän pääsi turvaan.

Paikalle sattunut Jan Wessberg onnistui taltioimaan karhun Porin Tahkoluodon öljysatamassa 8. kesäkuuta 2013. Kuva: Jan Wessberg

Porilainen Jan Wessberg oli lauantaiaamuna laskemassa venettä vesille Porin Tahkoluodossa, kun aamu sai dramaattisen käänteen: Wessberg kohtasi lähes silmästä silmään vapaana juosseen ison karhun.

- Olisin laskenut veneen viereisestä satamasta, mutta se oli niin täynnä autoja, että ajattelin laskea veneen toiselta puolelta. Olen töissä satama-alueella ja minulla on pääsy suljetulle alueelle, joten ajattelin, että lasken veneen sieltä.

Wessberg oli mennyt satamaan aamulla kuuden aikoihin. Hän peruutti ajoneuvoyhdistelmänsä tieltä laskeakseen veneensä. Ranta oli tiestä noin 30 metrin päässä.

- Hyppäsin autosta ulos ja totesin, että täytyy vähän katsoa, meneekö se traileri hyvin veteen siitä, koska ranta on kivikkoinen. Olin tulossa takaisin autoon ja huomasin sivusilmällä jotain liikettä. Satamassa on joskus jotain kettuja liikkunut, mutta nyt huomasin, että ei hyvänen aika - se on iso karhu, Wessberg kuvailee.

Karhun nähdessään Wessberg oli parin metrin päässä autostaan.

- Menin niin lujaa kuin pääsin autoon. Koskaan elämässäni en ole pelästynyt niin paljon, miten nyt pelästyin.

Kun Wessberg oli toipunut alkujärkytyksestään, hän kaivoi repustaan kameran. Wessbergillä oli kamera mukana, sillä hän harrastaa valokuvausta.

- Sillä aikaa kun kaivoin kameraa, karhu hyppi muutaman kerran satama-aitaa päin - se yritti selvästi päästä siitä läpi. En tiedä, miksi karhu ei mennyt veden suuntaan, koska rantaviiva olisi ollut ihan liki. Karhu alkoi katsella jotenkin hätääntyneenä ympärilleen.

Wessberg kertoo, että seuraavaksi karhu alkoi juosta aivan täysiä kohti hänen autoaan.

- Onneksi olin autossa sisällä. Karhu juoksi auton nokasta noin puolen metrin päästä ihan täysiä.

Wessberg on liikkunut ikänsä luonnossa.

- Viime vuonna näin ensimmäistä kertaa kaksi ilvestä ja nyt tuli tämä karhu. Silloin kun näin ilvekset, sanoin vaimolle, että nyt ei puutu kuin karhu ja susi.

- Olihan se (karhun kohtaaminen) pelottavaa, mutta hemmetin hienoa. Tietenkin pelkäsin kuin syötävä.

- En ehkä toiste haluaisi karhua tällä tavalla kohdata, se tuli niin liki. Kaikki tapahtui nopeasti. En tiedä, mitä keho erittää - adrenaliinia tai jotain, Wessberg muistelee kohtaamistaan karhun kanssa.