Madeleinen sulhanen on jäänyt ruotsalaisille vieraaksi

Varakkaaseen yhdysvaltalaissukuun kuuluvasta Christopher O'Neillistä tiedetään melko vähän, eikä hän ole antanut haastatteluja ruotsalaismedialle ennen häitä. Aftonbladetin yritys selvittää Madeleinen tulevan anopin sukua kilpistyi O'Neillien kieltoon.

Prinsessa Madeleine ja hänen sulhasensa Chris O'Neill hevosvaunuissa Ruotsin kansallispäivän juhlallisuuksien aikaan Skansenilla Tukholmassa 6. kesäkuuta. Kuva: Henrik Montgomery / EPA

Ruotsin prinsessan Madeleinen kanssa tänään lauantaina avioituvasta yhdysvaltalais-britannialaisesta liikemiehestä Christopher O'Neillistä tiedetään melko vähän. Sulhanen ei ole antanut häiden alla haastatteluita ruotsalaismedialle, ja moni ruotsalainen onkin valitellut sulhasen jääneen heille täysin vieraaksi.

Ainoat häiden alla antamansa kommentit Christopher O'Neill myönsi torstaina norjalaiselle TV2:lle.

- Olen todella onnellinen, mutta on pakko myöntää, että olen vähän jännittynyt. Toivottavasti sää pysyy hyvänä. Rakastan Ruotsia. Se on ehdottomasti yksi maailman kauneimmista maista, O'Neill sanoi kadulla kohtaamalleen tv-ryhmälle.

Tiedotusvälineet ovat selvitelleet sulhasen taustoja, mutta tulokset ovat jääneet melko vähäisiksi. O'Neillin päätöksen kieltäytyä hänelle tarjotusta kuninkaallisesta tittelistä arvellaan johtuvan osaltaan halusta suojella lähisukuaan. Verorahoista nauttivan herttuan olisi vaikeampi kieltää lähisukunsa nostaminen julkisuuteen. Toinen syy tittelistä kieltäytymiseen on, että kuninkaallisen perheen vävy aikoo jatkaa työtään finanssialalla.

Sulhasen isän suvusta tiedetään sen verran, että Yhdysvalloissa rikastuneen suvun juuret johtavat Skotlantiin, Englantiin, Irlantiin ja Italiaan. Myös se tiedetään, että sekä sulhasen täti että tämän isän täti ovat nunnia.

Christopher O'Neillin yhdysvaltalainen isä Paul Cesario O'Neill kuoli vuonna 2004. Christopherin lisäksi hänellä on kolme tytärtä aiemmasta avioliitosta.

Sulhasen äidin Eva O'Neillin suvusta ei sen sijaan tiedetä juuri mitään. Syynä on se, että O'Neillit ovat kieltäneet Aftonbladet-lehden haluaman sukuselvityksen tekemisen Itävallassa vuonna 1940 syntyneestä Evasta. Aftonbladet kertoo, että Itävallan lain mukaan vuonna 1940 ja sen jälkeen syntyneiden suvun tiedot saa viranomaisilta vain näiden antamalla luvalla.

Sen verran julkisuudessa kuitenkin tiedetään, että Eva Maria Walter on nyt neljättä kertaa naimisissa ja hänellä on Christopherin lisäksi kaksi tytärtä. Molemmat ovat naimisissa aatelismiesten kanssa.

Yksityiskoulujen kasvatti tapasi prinsessan

Kesäkuun 27. päivä 1974 Lontoossa syntynyt Christopher O'Neill on viettänyt koko ikänsä yläluokkaista elämää. Hän on kouluttautunut yksityiskouluissa ja huippuyliopistoissa sekä tehnyt uraa finanssimaailmassa.

Koulunkäynnin hän aloitti vuonna -78 Lontoossa. Englantilaisen poikakoulun jälkeen hän jatkoi opintojaan sveitsiläisessä sisäoppilaitoksessa, jonka vuosimaksu on noin 70 000 euroa.

Vuonna 1992 Christopher O'Neill muutti Yhdysvaltoihin opiskelemaan kansainvälisiä suhteita Bostonin yliopistossa. Opintojen ohella hän työskenteli finanssialan yrityksissä. Valmistuttuaan filosofian kandidaatiksi, hän sai työpaikan Britanniasta. Kuusi vuotta myöhemmin hän päätti palata opintojen pariin, ja muutti New Yorkiin. Columbia Business Schoolin opintojen jälkeen hänelle urkeni ura New Yorkin finanssimaailmassa.

Parisuhteensa kariutumisen nostattamaa skandaalia New Yorkiin paenneeseen prinsessa Madeleineen Christopher O'Neill tutustui kesällä 2010 yhteisten ruotsalaisystävien välityksellä. Suhteesta tuli julkinen tammikuussa 2011, kun espanjalaisturisti onnistui salaa kuvaamaan parin ravintolassa New Yorkin Central Parkissa. Ensimmäinen julkinen suudelma kuvattiin saman kuun lopussa newyorkilaisella kadulla.

Heinäkuussa 2011 Madeleine esitteli Christopherin kuningasperheelle, ja marraskuussa he muuttivat yhteen. Viime lokakuussa pari julkisti kihlauksensa, ja ryhtyi valmistelemaan kesähäitä.

Häitä juhlivat Tukholmassa sekä Eva O'Neill että Christopherin siskopuolet Tatjana, Natascha, Stefanie, Annalisa ja Karen.