1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksassa tulvatilanne jo ”kansallinen katastrofi”

Saksassa tulvatilanne pahenee edelleen, ja viranomaiset puhuvat jo kansallisesta katastrofista. Tulvissa on kuollut ainakin seitsemän ihmistä ja useita on kadoksissa. Meteorologit ennustavat Etelä-Saksaan uusia rankkasateita.

Palokunta pumppasi tulvavettä pois kadulta Magdeburgissa 8. kesäkuuta. Kuva: Jens Wolf / EPA

Saksan tulvatilanne ei ota helpottuakseen vielä viikon jälkeenkään. Palokunnan varoitusautot kiertävät nyt yhä pohjoisempana Elben varrella, ja ihmisiä kehotetaan monissa pikkukaupungeissa jättämään kotinsa.

Kaikkiaan Saksassa on evakuoitu jo reilusti yli 10 000  ihmistä.

Tulvatilanne jatkuu eteläisessä Baijerin osavaltiossa, mutta vesi on noussut viime päivinä erityisesti entistä pohjoisempana Saksi-Anhaltin ja Brandenburgin osavaltioissa. Samoin tulvatilanne Saksin ja Thüringenin osavaltioissa itäisessä Saksassa on jatkunut vakavana.

Elbe täysin yli äyräidensä

Eniten murhetta aiheuttaa nyt Elbe-joki, jonka yli ajoimme perjantaina Saksi-Anhaltissa. Joki on tulvinut jo pohjoisessakin täysin yli äyräidensä, ja paikalla on vain laajaa suota tai suistoaluetta muistuttava vesimassa, josta törröttää puita.

Vedennousu uhkaa murtaa jokivalleja, joiden takana kyyristelee nyt muun muassa Magdeburgin historiallinen kaupunki.

Moottoritie alueella on vielä auki, tosin erittäin ruuhkainen.

Perjantaina tien päällä liikkui useita kilometrien autosaattueita, kun Saksan armeija on jo komennettu hätätöihin.

Armeija on lähettänyt yli 11 000 sotilasta eri puolille tulva-alueita vahvistamaan patoja ja jokivalleja. Töissä on myös liki 30 000 palomiestä ja tuhansia vapaaehtoisia, joiden panosta onkin kiitetty laajalti.

Ihmiset kasasivat hiekkasäkkejä tulvan saartaman talonsa ympärille Schönebeckissä, Saksassa 8. kesäkuuta. Kuva: Peter Förster / EPA

Vahingot nousevat yli 11 miljardin

Arviot tulvan vahingoista liikkuvat Saksassa jo miljardeissa. Edellinen vuoden 2002 suurtulva aiheutti 11 miljardin euron vahingot. Nyt elinkeinoelämän etujärjestöt arvioivat summan nousevan vielä suuremmaksi.

Yksityisten ihmisten ja yritysten lisäksi mittavia vahinkoja on kärsinyt myös maatalous, kun pellot ja vihannesviljelmät ovat veden alla.

Eikä helpotusta ole vieläkään luvassa – päinvastoin Etelä-Saksaan luvataan viikonlopuksi ukkosia ja paikka paikoin rankkasateita.