Koreat rakentavat sopua rajariitojen jälkeen

Alkuun yritetään päästä tyhjennetyssä rajakylässä, jossa solmittiin Korean sodan lopettanut aselepo.

Ulkomaat
Etelä- ja Pohjois-Korean edustajat kokoustavat Panmunjomin kylässä tänään 9. kesäkuuta 2013.
Etelä- ja Pohjois-Korean edustajat kokoustavat Panmunjomin kylässä tänään, 9. kesäkuuta 2013. Reuters-TV

Etelä- ja Pohjois-Korean edustajat tapaavat sunnuntaina maiden välisessä hylätyssä Panmunjomin rajakylässä. Neuvottelijoiden on tarkoitus tunnustella, josko korkeamman tason keskustelut kahden vihaa pitävän valtion välillä olisi mahdollista järjestää. Pidemmän aikavälin tavoitteena on puhaltaa henkeä kaksi vuotta pysähdyksissä olleisiin liennytyshankkeisiin.

Tyhjä Panmunjomin kylä sijaitsee Koreoiden rajalla, ja siellä allekirjoitettiin maiden välinen aselepo, joka lopetti vuosien 1950-1953 Korean sodan. Ministeritasoisista neuvotteluista sopiminen saattaa kuitenkin osoittautua hyvin hankalaksi, sillä Etelä- ja Pohjois-Korean korkeat edustajat istuivat edellisen kerran saman pöydän ääressä vuonna 2007.

Etelä-Korean viranomaisten mukaan alustavissa keskusteluissa on tarkoitus ainoastaan neuvotella teknisistä asioista pieni askel kerrallaan, koska maidenvälinen luottamus on vuosien vihanpidon takia täysin mennyt.

Vielä maalis- ja huhtikuussa Koreat olivat sodan partaalla, kun Pohjois-Korea uhkasi Etelä-Koreaa ydiniskulla. Mailla on ollut erimielisyyksiä myös koskien niiden yhteisen Kaesongin teollisuusalueen toimintaa. Kaesong sijaitsee Pohjois-Korean puolella, mutta alueella toimii useita eteläkorealaisia yhtiöitä, joissa on pohjoiskorealaisia työntekijöitä.

Lähteet: AP, AFP