Ypäjä sai viikon kaupunkina olostaan palkkioksi pienen pronssipatsaan

Pienen Ypäjän kunnan olo kaupunkina päättyy sunnuntaina. Kunta julisti itsensä viikoksi pop-up kaupungiksi saadakseen haltuunsa pienen Emil Cedercreutzin veistämän pronssipatsaan. Ystäväni nummella -teos paljastettiin Ypäjällä, Siittolanmäellä lauantaina.

Kotimaa
Emil Cedercreutzin hevosaiheinen pronssiveiston graniittijalustalla
Emil Cedercreutzin vuonna 1906 veistämän pronssipatsas Ystäväni nummella ei ole kovin kookas, mutta sitäkin arvokkaampi.Suomen Hevosopisto

Emil Cedercreutzin (1879-1849) vuonna 1906 veistämä pronssipatsas Ystäväni nummella paljastui yllättävän pieneksi teokseksi, kun se lauantaina paljastettiin juhlallisesti arvovieraille Ypäjän Siittolanmäellä suomalaisen ammatillisen ratsastuskoulutuksen 80-vuotisjuhlan kunniaksi.

Edesmennyt Emil Cedercreutz on Euroopassa tunnettu hevosveistostaiteen mestari, joiden alkuperäistöitä kuvataan korvaamattoman arvokkaiksi.

Pienen patsaan toivotaan omaavan niin suuren vetovoiman, että sitä tullaan varta vasten Ypäjälle ihailemaan. Taiteilija tunnettiin hevoshulluna aatelisena.

Ypäjän kunta joutui junailemaan itsensä viikon ajaksi kaupungiksi, jotta se täytti Cedercreutzin testamentin ehdot, jonka mukaan patsas voitiin lahjoittaa vain suomalaiseen kaupunkiin. Maanantaina elämä Ypäjällä jatkuu taas maalaiskuntana.

Patsaan paljastustilaisuudessa Suomen Hevosurheilumuseon hallituksen puheenjohtaja, Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall kuvasi veistoksen tulleen nyt kotiin ja että sitä tullaan rakastamaan kuin oikeata ystävää nummella. Cedercreutzin säätiön puolesta veistoksen luovutti vuorineuvos Tauno Matomäki, joka katsoi testamentin ehtojen täyttyvän kun kerran kaupungissa ollaan.

Museomestari Juha Erola apujoukkoineen on koonnut Hevosurheilumuseon kesän näyttelyyn kokoelman esineistöä, joka kertoo Suomen Hippoksen 40-v, suomalaisen ammatillisen ratsastuskoulutuksen 80-vuotisesta, FinnDerbyn 40-vuotisesta ja Hevosopiston 20-vuotisesta taipaleista.

Tänä viikonloppuna Ypäjällä kilpaillaan myös FinnDerby -ratsastuskilpailu.