Pohjois- ja Etelä-Korean välit lämpenevät yllättävällä vauhdilla

Ensimmäinen neuvottelukierros on käyty ja ensi viikolla jatketaan. Vielä hetki sitten Pohjois-Korea uhkasi ydinsodalla, mutta nyt maat on jo halukas jatkamaan talousyhteistyötä.

Ulkomaat
Etelä- ja Pohjois-Korean edustajat kokoustavat Panmunjomin kylässä tänään, 9. kesäkuuta 2013.
Etelä- ja Pohjois-Korean edustajat kokoustavat Panmunjomin kylässä tänään, 9. kesäkuuta 2013. AFP / Lehtikuva

Pohjois-ja Etelä-Korean virkamiehet ovat neuvotelleet maiden välisellä rajalla. Tapaaminen oli maiden ensimmäinen sen jälkeen, kun maat olivat jopa ydinsodan partaalla alkuvuonna.

Tapaaminen sujui rauhallisesti ja ilman suurempia riitoja, Etelä-Korean yhdistymisministeriön edustaja kuvaili Panmunjomin raja-asemalla tapahtunutta neuvottelua.

Tapaamisen tarkoituksena oli pohjustaa ministeritason tapaamista. Pohjois-Korea teki eteläiselle naapurilleen yllättävän neuvottelutarjouksen torstaina ja luopui siihen saakka harrastamastaan sotaisesta retoriikasta. Pohjois-Korea ehdotti Etelä-Korealle aluksi virkamiestason neuvotteluja, joita jatkettaisiin korkeammalla tasolla.

Panmunjomissa sovittiin, että seuraava ministeritason neuvottelukierros käydään Soulissa keskiviikkona. Sen tarkoituksena on avata maiden väliset kauppayhteydet, jotka katkesivat, kun maiden välit äkillisesti tulehtuivat Pohjois-Korean tehtyä ydinkokeen helmikuussa.

Tavoitteena on myös käynnistää työt Kaesongin teollisuuskylässä. Lisäksi Pohjois-Korea haluaa neuvotella eteläkorealaisten turistimatkailun käynnistämisestä Kumgang-vuorelle.

Lähteet: AFP