Rentun ruusu soi San Franciscossa

San Franciscon kuuluisalla hippikadulla Haight Streetillä raikaavat sunnuntaina Irwin Goodmanin laulut. Haight-Ashburyn kulttuurifestivaalin päälavalle nousee The Horsmas-yhtye, joka tanssittaa amerikkalaisia suomeksi lauletuilla ja ska-kompilla terästetyillä Irwinin kappaleilla.

kulttuuri
The Horsmas -yhtye.

Kansantaiteilija Irwin Goodmanin laulut soivat tänään sunnuntaina hippiliikkeen kotikulmilla Haight-Ashburyn kaupunginosassa San Franciscossa Yhdysvalloissa. Haight-Ashburyn kulttuurifestivaalin päälavalle nousee Irwin-tribuuttiyhtye The Horsmas. Rentun ruusun lisäksi soittolistalla ovat mm. sellaiset klassikot kuin Ei tippa tapa _ja Las Palmas_.

Kulttuuritapahtumaan odotetaan päivän mittaan jopa 100 000 kävijää.

The Horsmas selvitti tiensä Haight-kadun lavalle bändikilpailun kautta. 25 uutta sanfranciscolaista yhtyettä esiintyi karsinnoissa ja jatkoon päässeet valittiin huutoäänestyksellä.

Alunperin The Horsmas on San Franciscossa asuvien Tomi Huttulan ja Miikka Skaffarin hupimielessä aloittama, paikalliselle suomalaiselle yhteisölle suunnattu viihdeprojekti.

- Nyt mopo on karannut pahasti käsistä, sanoo Tomi Huttula.

Yhtye on esiintynyt laajemmallekin amerikansuomalaiselle yleisölle esimerkiksi perinteisessä FinnFest-kulttuuritapahtumassa.

- Outo kieli, retee asenne ja ska-poljento uppoavat loistavasti kalifornialaisiin kuulijoihin. Yllättäen myös ei-suomalainen yleisö on lähtenyt keikoilla tanssimaan jo ensimmäisestä kappaleestä lähtien ja jopa innostunut laulamaan mukana kertosäkeissä. Kielimuurin lävistävät sanoitukset kuten "poing poing", "Las Palmas", "dabadabadei" toimivat hyvin kielestä riippumatta.

Kukkaiskansan kotikulmilla

Haight-Ashburyn kaupunginosa San Franciscossa on 60-luvun hippiliikkeen synnyinseutua. Vuoden 1967 "Summer of Love" eli rakkauden kesä oli sosiaalinen ilmiö, josta kokonainen kukkaisvallankumous lähti leviämään maailmalle - ja Haight-Ashbury oli rakkauden kesän kuumin paikka. Hippiliike oli vastakulttuuri, joka ihannoi rauhanaatetta, vapaata rakkautta ja suvaitsevaisuutta.

Haight ja Ashbury -katujen risteyksestä nimensä saanut naapurusto oli myös psykedeelisen rockin kehto. Janis Joplin asui noilla kulmilla, samoin Jefferson Airplane ja Grateful Dead -yhtyeiden jäsenet.

Hippihenki elää Haight-kadulla tänäkin päivänä. Boheemin kaupunginosan vintage-liikkeistä löytyy mm. 50-luvun iltapukuja ja 70-luvun vinyylilevyjä. Baareissa on rento meno ja pummit kaduilla ovat kohteliaita. Kaupunginosan kulttuuritapahtuma Haight Ashbury Street Fair järjestetään nyt 36. kerran.