Kirje pankilta: taloyhtiönne lainamarginaali nousee 700 prosenttia

Monet pankit ovat nostaneet asunto-osakeyhtiöiden lainamarginaaleja rajusti kesken sopimuskauden. Kiinteistöliitto kehottaa asunto-osakeyhtiöitä neuvottelemaan pankkinsa kanssa ja jos se ei auta, kilpailuttamaan lainansa uudelleen.

talous
Espoolainen kerrostalo asunto-osakeyhtiö Omenakoto.
Asumiskustannuksiin tulossa suuria korotuksiaYle

Espoolainen asunto-osakeyhtiö Omenakoto on yksi taloyhtiöistä, jotka ovat saaneet viimeaikoina ikävän kirjeen pankiltaan. Lainan marginaali nousee ja valitukset ovat turhia.

Siinä puhutaan useista kymmenistä, ellei sadoista euroista kuussa.

Ari Aaltonen

– Nordea nosti marginaalia toukokuussa ilmoituksella 0,2 prosentista 1,6 prosenttiin. Se on todella suuri korotus. Siinä puhutaan useista kymmenistä, ellei sadoista euroista kuussa, huoneistokoosta riippuen, toteaa Omenakodon isännöitsijä Ari Aaltonen.

Omenakoto ei ole ainoa, jolle näin on käynyt. Kiinteistöliittoon on tullut useita yhteydenottoja samassa tilanteessa olevilta taloyhtiöiltä.

– Pari isompaa pankkia on lähettänyt näitä kirjeitä. Asunto-osakeyhtiöissä on tämän vuoden budjetit jo laadittu. Sinne on tehty laskelmat, että mikä tulee olemaan rahoitusvastike ja hoitovastike, ja nyt rahoitusvastikkeet eivät riitä näihin korotettujen lainanhoitokulujen maksamiseen, kertoo Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

"Tuotantokustannukset ovat nousseet"

Pankit selittävät marginaalien nostoa kustannusten nousulla.

Taustalla on kansainvälinen finanssi- ja talouskriisi.

Jari Eloranta

– Taustalla on kansainvälinen finanssi- ja talouskriisi, mikä merkittävästi on nostanut pankkien tuotantokustannuksia, Nordean yritysasiakaspuolesta vastaava Jari Eloranta toteaa.

Asunto-osakeyhtiöt lasketaan yritysasiakkaiksi. Yksityishenkilöiden lainojen marginaaleja ei voi nostaa yksipuolisella ilmoituksella. Sen sijaan kuntien ja yritysten marginaaleja voi.

Tästä osoituksena Helsingin käräjäoikeus päätti huhtikuussa, että Nordea sai nostaa parinkymmenen kunnan marginaaleja vuonna 2009. Aiemmin myös Handelsbanken on voittanut samantyylisen kiistan käräjäoikeudessa.

"Asunto-osakeyhtiöt ovat varmoja maksajia"

Tästä huolimatta Kiinteistöliiton tietojen mukaan osa korotusilmoituksen saaneista asunto-osakeyhtiöistä on valittanut asiasta finanssivalvontaan ja osa harkitsee asian viemistä oikeuteen.

– He ovat ymmärtäneet sopimusta tehdessä niin, että ainakin lainan alkujakson eli kolme tai viisi vuotta marginaali säilyymuuttumattomana, Hiltunen kertoo.

Jostain syystä kaikki eivät ymmärrä sitä, että asunto-osakeyhtiöt ovat varmoja maksajia.

Ari Aaltonen

Monet ovat päätyneet kilpailuttamaan lainansa uudelleen. Näin aiotaan tehdä myös Omenakodossa. Ongelmana on, että uusien lainojen marginaalit ovat korkealla ja useat pankit haluavat laina-ajan aiempaa lyhyemmäksi.

– Jostain syystä kaikki eivät ymmärrä sitä, että asunto-osakeyhtiöt ovat varmoja maksajia. En edes tiedä tapausta, jossa asunto-osakeyhtiö olisi mennyt konkurssiin tai jättänyt lainansa maksamatta, Aaltonen sanoo.

Korjaus 9.5. klo 18.54: Korjattu otsikossa ollut kirjoitusvirhe