Homoparin lähetystyöhön siunannut piispa: Kanssani saa olla eri mieltä, mutta vihapuhetta en toivo

Helsingin piispa Irja Askola kertoo saaneensa homoparin lähetystyöhön siunaamiseen liittyen postitse noin 170 erilaista kannanottoa ja lisäksi useita satoja sähköposteja. Lähetystyöhön siunaaminen tapahtui valtakunnallisten lähetysjuhlien yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa.

Kotimaa
Helsingin piispa Irja Askola.
Helsingin piispa Irja Askola.Yle

Helsingin piispa Irja Askola on siunannut samaa sukupuolta olevan parin lähetystyöhön Mekongin alueelle Aasiaan. Siunaaminen tapahtui valtakunnallisten lähetysjuhlien yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa.

- Messussa oli paljon iloa, ihan spontaanit taputuksetkin tulivat siunaamisen jälkeen. Olen itse iloinen, että Helsingin piispana tuli tämä mahdollisuus (siunata pari), Askola kuvaili messun jälkeen.

Siunaamisen aikana muutama henkilö protestoi siunausta. Välikohtauksen aiheuttaneet poistettiin paikalta.

Askola haluaa korostaa, että keskustelua samaa sukupuolta olevan pari siunaamisesta on hyvä käydä - kaikkia kriittisiä ääniä ei siis haluta vain vaientaa.

- Minusta on myös hyvin tärkeää, että voimme keskustella tästä asiasta. Minun kanssani saa myös olla eri mieltä, mutta vihapuhetta ja hengellistä solvaamista en puolelta enkä toiselta toivo. Toivon, etten siihen myöskään itse syyllisty.

Hämmennystä, kiitosta ja vihaa

Askola kertoo saaneensa homoparin siunaamiseen liittyen postitse noin 170 erilaista kannanottoa ja lisäksi useita satoja sähköposteja.

- Postit jakautuvat ehkä kolmeen osaan: kolmasosa on helpottuneita, kannustavia ja onnittelevia, kolmasosa on hämmentynyttä ja kolmasosa on kriittistä - osa suoranaista vihapuhetta minua kohtaan.

Askola kertoo myös saaneensa viestejä esimerkiksi siitä, että joku on päättänyt liittyä kirkkoon homoparin lähetystyöhön siunaamisen johdosta.

- Silloin kun on itse tällaisessa historian käännekohdassa, myrskyn silmässä, on hyvin vaikea arvioida, miten suuri vaikutus tällä tulee olemaan. Mutta jollakin tavalla näistä asioista keskustelulle on suuri tarve.

Lähetysjuhliin osallistui yhteensä tuhansia

Sunnuntaina tapahtuneella siunaamisella on Askolan mielestä myös tärkeä oheisviesti.

- Koen, että tässä tulee oheisviestinä se, että rekisteröidyssä parisuhteessa eläminen ei ensinnäkään ole este pappeudelle ja että ylipäänsä seksuaalivähemmistöt ovat tervetulleita elämään kirkossa työntekijöinä ja luottamushenkilöinä ilman, että heitä tuomitaan tai että heidän pitää salata suuntautumisensa.

Messukeskuksessa järjestettyihin Lähetysjuhliin osallistui kolmen päivän aikana noin 10 000 ihmistä. Lähetysjuhlat on Suomen suurin kirkon kansainvälisen toiminnan vuosittainen tapahtuma.