Lääketeollisuus "tehtailee tauteja" - pillereitä vaikkapa kuukautisten harventamiseen

Lääkeyrityksen tuoreen "terveystietokampanjan" mukaan nykynaisten ei kannata kärsiä kuukautisista kerran kuussa, vaan vuoto on siirrettävissä lääkkeillä.

terveys
facebook-sivu
Bayer / facebook

Arkiset vaivat ja luonnollisen vanhenemisen mukana tulevat oireet muuttuvat kiihtyvässä tahdissa uusiksi taudeiksi. Lääkitystä on tarjolla esimerkiksi aikaerorasitukseen, ennenaikaiseen siemensyöksyyn ja vaikkapa miesten vaihdevuosiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori, lääkäri Elina Hemminki kuvaa lääkeyritysten toimintaa tautitehtailuksi.

- Esimerkiksi kaljuuntuminen määritellään, kuin se olisi pillerein parannettava lääketieteellinen ongelma. Toinen esimerkki voisi olla vaikkapa impotenssi, hän sanoo.

"Kuukautiset kerran kuussa uusi ilmiö"

Uusin, lähes sairauden kaltainen tila tuntuu olevan verkon niin kutsuttujen terveystiedotteiden mukaan kuukautiset. Stop kuukautiset -sivusto kertoo, että kerran kuussa tulevat kuukautiset ovat varsin nuori ilmiö. Nykynaisilla on sivuston mukaan kolme kertaa enemmän kuukautiskiertoja kuin isoäideillämme, joiden kiertoja harvensivat imetykset ja raskaudet.

Kukaan ei tiedä, mitä tarkoittaa, jos laajat joukot pitkäaikaisesti ryhtyvät kuukautistensa siirtämiseen.

Elina Hemminki

Sivusto etsii uutta nimeä kuukautisille, joita karsitaan vaikkapa lomien, tenttien tai juhlien vuoksi. Uusi nimi on sivuston mukaan tarpeen, sillä lääkesuunnittelun vuoksi vuoto tulee harvemmin kuin kerran kuussa.

Lääkäri, THL:n tutkimusprofessori Elina Hemminki naurahtaa, että nyt on keksitty mainio kohderyhmä.

- Hyvin suuri joukko naisia voi ajatella, että on mukavaa, kun voidaankin itse määrittää, milloin vuoto tulee ja tuleeko ollenkaan.

Hemminki pohdiskelee kuukautisten pitkäaikaisen siirron vaikutuksia.

- Kukaan ei tällä hetkellä tiedä, mitä tarkoittaa, jos laajat joukot pitkäaikaisesti ryhtyvät tähän kuukautistensa siirtämiseen, lopettamiseen tai jaksottamiseen uudella tavalla.

Lääkeyhtiö: Ei turvallisuusriskejä

Lääkeyritys Bayer puolestaan viestittää Yle Uutisille, että kuukautisten siirrosta on tutkimusnäyttöä yli 30 vuoden ajalta. Vaikutuksia turvallisuuteen tai ehkäisytehoon ei ole havaittu.

Alan sisäinen valvoja Lääketeollisuus vakuuttaa, että eettisiä ohjeita noudatetaan hyvin. Mikäli kiellettyä reseptilääkkeiden markkinointia tulee Lääketeollisuuden tietoon, niin Laurilan mukaan jäsenyritysten toimintaan puututaan välittömästi.

Erityisasiantuntija Jaakko Laurila Lääketeollisuudesta kertoo, ettei Stop kuukautisille -kampanjasta ole valitettu.

- Olen katsonut sivuston itse läpi. Se on ihan ohjeidemme mukainen. Ehkä hieman räväkkä kampanja, mutta heillä on ilmeisesti tarkoituskin herättää keskustelua.

Muokattu 10.6.2013 kello 11.47: Täydennetty virke: "Mikäli kiellettyä reseptilääkkeiden markkinointia tulee Lääketeollisuuden tietoon, niin Laurilan mukaan jäsenyritysten toimintaan puututaan välittömästi." Alun perin jutussa luki, että "Lääketeollisuuden mukaan Suomessa ei esiinny kiellettyä reseptilääkkeiden markkinointia."