Yle Uutiset seuraa: Terhi palomieheksi – ”Ennemmin tai myöhemmin onnistun”

Terhi Rasilan isä on palopäällikkö, molemmat veljet työskentelevät pelastuslaitoksella ja pikkusiskokin on VPK:ssa. Torstaina 28-vuotias Rasila on ehkä elämänsä kovimmassa paikassa. Hän pyrkii pelastusopistoon. Sinne ei sukunimellä pääse.

Kotimaa
Palomieheksi pyrkivä Terhi Rasila
Terhi Rasila aikoo päästä palomieheksi. "Yritän niin kauan, että pääsen"Yle/Marcus Ziemann

Terhi Rasilan rääkki pääsystä Suomen arvostetuimpaan ammattiin alkaa torstaina UKK-instituutissa Tampereella. Entinen uimari ja jääkiekkoilija on valmistautunut kaksi vuotta pelastusopiston fyysisen toimintakyvyn testiin. Viisi naista on Suomessa selvittänyt pelastajakurssin. Heistä viimeisin oli 10 vuotta sitten samassa tilanteessa kuin Terhi nyt.

- 20-vuotiaana ajattelin, että tämä ei ikinä tule onnistumaan. Sitten 25-vuotiaana aloin luottaa, että saatan päästäkin ja aloin harjoitella vain tätä varten. Minulle palomiehen työ on haave ja unelma, Rasila sanoo.

Pyhäjärveltä Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin olevan palomiesperheen sisaruksista vanhin haluaa kannustaa naisia pitämään kiinni omista unelmistaan. Pyhäjärveltä on kotoisin myös Suomen ensimmäinen pelastajatutkinnon suorittanut nainen Sari Rautiala.

Kaksivuotiseen projektiinsa Terhi Rasila on pyytänyt apua netin voimailupalstalla. Näillä tosiharrastajien vinkeillä hän on harjoitellut. Vielä marraskuussa 2011 Rasilalla oli pieni ongelma. Hän ei jaksanut vetää yhtään leukaa.

- Tarvittavat leuat saan nyt vedettyä. Jalkakyykky menee jo selvästi yli minivaatimusten. Vatsalihaksia olen parhaillaan saanut minuutissa 55, joten siitäkin yritän saada lisäpisteitä. Sitten on se penkkipunnerrus. Olen minuutissa saanut 22, Rasila sanoo.

”Testin jälkeen kaikki ovat tasavertaisia”

Naiselle penkkipunnerruksessa jo minimitulos 25 toistoa minuutissa vaatii usean vuoden harjoittelun. Lähes kaikki pelastajakurssille koskaan pyrkineet naiset ovat karsiutuneet penkistä.

- Naisten takia testejä ei tulisi missään tapauksessa keventää. Koska testit ovat kaikille tasavertaisia, niin sen jälkeenkin kaikki ovat tasavertaisia. Ei nainen voi alalla saada tasavertaista paikkaa, jos on päässyt sinne helpommalla, Rasila toteaa.

Ei nainen voi alalla saada tasavertaista paikkaa, jos on päässyt sinne helpommalla

Terhi Rasila

Jos torstain voimaosuus menisi läpi, odottaa Rasilaa lokakuussa kutsu varsinaiseen pelastusopiston valintakokeeseen. Ylioppilastodistus on kunnossa, pari ammattitutkintoakin hankittu ja työkokemusta on riittävästi. Kuorma-auton ajokorttikin on jo odottamassa.

Pelastusopistolla juostaan vielä Cooperin testi ja uidaan. Lihaksikkaalle naiselle minimimatka 2 800 metriä 12 minuutissa on kovan työn takana, mutta uida hän osaa.

Torstaina raudan on liikuttava lujaa tai sitten on tultava puolen vuoden päästä taas uudelleen.

- En heitä pyyhettä. Olen nyt jo niin lähellä, että ennemmin tai myöhemmin onnistun, Terhi Rasila sanoo.

Yle Uutiset seuraa Terhi Rasilan taivalta kohti ammattia, josta hän on unelmoinut vuosia. Terhiä (@terhirasila (siirryt toiseen palveluun)) voi kannustaa myös Twitterissä kanavalla #terhipalomieheksi (siirryt toiseen palveluun).