Skiftesvikin ja Takalon tekstit kuljettavat luontopolulla

Martinniemessä Kurtinhaudan luonto- ja kulttuuripolun matkaoppaina toimivat kirjailija Joni Skiftesvikin ja muusikko Jukka Takalon tekstit. Reitin ovat tehneet kyläläiset itse.

Kotimaa
Martinniemen luonto- ja kulttuuripolun työryhmä
Marko Siekkinen / Yle

Pitkän historian haalineen Martinniemen sydän sykkii elinvoimaisena, etenkin kulttuurin saralla. Tästä on osoituksena Kurtinhaudan luonto- ja kulttuuripolku, joka on toteutunut paikallisten ihmisten yhteisponnistuksena.

Yksi polun kymmenestä pisteestä sijaitsee Villenrannassa, Kiiminkijoen vierellä. Siellä voi nähdä esimerkiksi vanhoja punaisia kalavajoja, joista yksi on entinen vankila 1920-luvulta.

- Se on ollut Martinniemen ensimmäinen putka. Isoisäni osti vankilan sen jäätyä tyhjilleen ja veti hevosen avulla sen jäitä pitkin nykyiselle paikalleen, kertoo kirjailija Joni Skiftesvik.

Nyt myöhemmin Joni Skiftesvik sisaruksineen ovat huoltaneet rakennusta. Muu ympäristö on pidetty siinä muodossa kun se oli sota-aikana.

Tarinoita riittää vielä pitkään

Kirjailija Joni Skiftesvik pitää luontopolun ja Villenrannan maisemia inspiroivina. Hänen mukaan Oulun alueella ei ole vastaavia paikkoja kalamajoineen ja Perämerelle avautuvine maisemineen.

Asukkaat saivat elantonsa sahateollisuudesta, laivanlastauksesta ja kalastuksesta. Polun kulkijoille pyritään kertomaan tuosta ajasta.

Joni Skiftesvik

Martinniemi onkin vieraillut Skiftesvikin novelleissa ja romaaneissa useasti. Siinä lienee syy, että kirjalijan tekstit päätyivät myös luonto- ja kulttuuripolun opastauluihin kuvailemaan maisemia. Lisäksi reitin infotauluissa lainataan Jukka Takalon lauluntekstejä.

- Martinniemi on ollut aikanaan suuri, noin 5000 asukkaan kylä. Asukkaat saivat elantonsa sahateollisuudesta, laivanlastauksesta ja kalastuksestakin. Polun kulkijoille pyritään kertomaan tuosta ajasta, Skiftesvik sanoo.

Näkymästä saa ammennettua vielä useita tarinoita.

- Alue on todella värikäs ja historia moninainen. Seuraava kirjallinen teokseni on tuloillaan ja myös siellä tulee olemaan yhtymäkohtia Villenrannan maisemiin, Skiftesvik paljastaa.

Kyläläiset tekivät polun itse

Kurtinhaudan polku avattiin viralliseen käyttöön Maakinen Martinniemi tapahtumassa viikonloppuna. Reitti kulkee muun muassa kangasmetsän, suon, hiekkarannan, kivikon ja kaislikon kautta.

Täällä on mielestäni poikkeuksellista yhteishenkeä ja kulttuuritoimintaa.

Joni Skiftesvik

Ajatus polusta syntyi vuonna 2006, kun kaupunki yritti kaavoittaa aluetta asuinkäyttöön paikatakseen talousvaikeuksia. Vastarintaan noussut Pro Kurtinhauta -liike sai suunnitelmat estettyä ja ryhtyi järjestämään alueella tapahtumia. Samalla kyläläiset kehittivät kulttuuripolun.

Taistelu Martinniemen virkistysalueesta ei ollut ensimmäinen laatuaan, sillä jo 80-luvulla Haukipudas yritti kaavoittaa rantaa asuinalueeksi.

- Tuolloin äitini synnytty suuren kansanliikkeen ja rantametsä saatiin pelastettua. Silloin Martinniemen yhteishenki vahvistui. Muutoinkin täällä on mielestäni poikkeuksellista yhteishenkeä ja kulttuuritoimintaa, Skiftesvik sanoo.

Kirjailija toivookin, että mahdollisimman moni tulisi haukkaamaan palan Martinniemen kulttuurista vierailemalla polulla.