Tutkija: Breivik olisi voitu pysäyttää

Ruotsalaisasiantuntija syyttää viranomaisten keskittyneen muslimiliikkeistä nousseisiin uhkiin. Breivikin nimi oli viranomaisten tiedossa, mutta hänen tekemisiinsä ei puututtu.

Ulkomaat
Vankilan portti.
Skienin vankila Norjassa, jossa Anders Breivik istuu tuomiotaan.Tor Erik Schroeder / EPA

Norjan turvallisuuspoliisi olisi voinut pysäyttää Utøyassa ja Oslossa heinäkuussa 2011 terrori-iskut tehneen Anders Behring Breivikin, kertoo maanantaina julkaistu asiantuntijaraportti. Professori Wilhelm Agrellin mukaan huomio kiinnitettiin kuitenkin mahdollisiin terroristeihin, joiden tausta on muslimiliikkeissä.

Raportista käy ilmi, että varoitussignaaleja oli useita ja Anders Behring Breivikin nimi oli turvallisuusviranomaisten tiedossa. Miksei hänen valmistelujaan havaittu, Agrell kysyy. Hän on tätä nykyä vieraileva professori Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun terrorismitutkimuskeskuksessa.

Agrellia huolestuttaa, että esimerkiksi Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo tekee samanlaisia virheitä kuin norjalaiskollegansa.

- Ongelma oli, että viranomaisilla oli vähäiset taidot havaita hänen valmistelunsa, Agrell sanoo.

Ongelma oli, että viranomaisilla oli vähäiset taidot havaita hänen valmistelunsa.

Wilhelm Agrell

Agrellin johtopäätös on, että Norjan turvallisuuspoliisi olisi voinut estää Breivikin toimet, mutta epäonnistui, koska Breivik ei vastannut ennakko-oletusta jihadisti-terroristista.

- Norja, aivan kuten koko läntinen maailma, muutti uhkakuviaan syyskuun yhdennetoista terrori-iskujen jälkeen. Ääri-islamilaisen terrorin uhka tuli hallitsevaksi, Aggrell huomauttaa.

- Sitten kun onkin tapahtumassa jotain aivan toisenlaista, merkkejä ei ymmärretä tai niitä ei pidetä merkittävinä, ne jätetään huomiotta, Aggrell sanoo.

Breivik aloitti ns. manifestinsa kirjoittamisen vuonna 2007. Kaksi vuotta myöhemmin hän perusti yhtiön, jonka kautta hän hankki pommiaineksia vuodesta 2010 lähtien. Lisäksi hän alkoi tallettaa sähköpostiosoitteita, joihin hän aikoi lähettää ideologisen testamenttinsa iskujen jälkeen. Koko tuon ajan hän oli lisäksi aktiivinen islaminvastaisissa ryhmissä.

Breivikin nimi toimitettiin Norjan turvallisuuspoliisi PST:lle, kun tullissa havaittiin hänen kemikaalitilauksensa. Vei kuitenkin liki viisi kuukautta ennen kuin viranomaiset saivat päätettyä kenelle asian hoitaminen kuului. Tämä tapahtui huhtikuun lopussa 2011, Agrell kertoo. Sitten vastuullinen virkamies jäi kymmenen viikon vapaalle. Norjan turvallisuuspoliisin mukaan Breivikiä ei olisi pystytty pysäyttämään, vaikka asiaan olisi puututtu välittömästi. Oslon ja Utøyan terrori-iskuissa kuoli 77 ihmistä. Breivik tuomittiin sittemmin 21 vuoden vankeuteen.