Korkeakosken kalatielle ei herunut EU-rahaa

Rahoituksen hylkäämistä perusteltiin muassa sillä, että Korkeakoski ei kuulu Natura-alueeseen. Tutkijoiden mukaan Kymijoen lohikannan kasvaminen edellyttäisi ehdottomasti kalatien rakentamista.

kalat
Mies kalastaa Kotkan Korkeakoskella.
Yle / Juha Korhonen

Suunnitelma kalatien rakentamiseksi Kymijoelle Korkeakosken kohdalle on kokenut takaiskun.

EU-komissio hylkäsi vastikään hankkeen rahoitushakemuksen. Rahoitusta oli hakenut Itämeren suojelukomissio Helcom, ja yhteistyökumppanina on ollut Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

EU:lta oli haettu yli 800 000 euron rahoitusta, joka olisi kattanut puolet kalatien rakennuskustannuksista.

Rahoituksen eväämistä perusteltiin muun muassa sillä, että Korkeakoski ei kuulu Natura-alueeseen. Lisäksi joessa ei ole riittävästi uhanalaisia kalalajeja.

Tutkijoiden mukaan Kymijoen lohikannan kasvaminen edellyttäisi ehdottomasti kalatien rakentamista Korkeakoskeen.

Kalastusbiologi Kauko Poikola Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta sanoo, että kalatien rahoitus voisi tulla myös valtion budjetista. Poikolan mukaan asiasta ollaan oltu jo yhteydessä maa- ja metsätalousministeriöön.

EU-komission mukaan rahoitushakemuksessa oli monia puutteita, ja hankkeen yksityiskohdista olisi kaivattu enemmän tietoa.

Lisätietoa olisi pitänyt olla esimerkiksi aikataulusta, kustannuksista ja teknisistä yksityiskohdista. Kauko Poikolan mukaan hakemus tehtiin todella kovalla kiireellä.

- Usein hakemuksia valmistellaan kuukausikaupalla tai jopa vuosi. Meidän hakemuksemme saatiin kasaan muutamassa päivässä, Poikola toteaa.