Kodeista löytyy edelleen vaarallisia sotamuistoja ja dynamiittia

Poliisi ja Puolustusvoimat keräsivät viiden päivän aikana Pohjois-Karjalasta pelkästään siviililouhintaräjähteitä 20 kiloa ja räjähdenalleja yli 350 kappaletta. Viranomaisten yhteisprojektin aikana raivattiin sodan aikaisista taistelumaastosta räjähteitä ja haettiin jopa käsikranaatteja ja dynamiittia yksityishenkilöiltä.

Kotimaa
Sota-ajan muistoja
Yle / Pasi Takkunen

Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen ja Puolustusvoimien yhteinen Armovuosi -projektin aikana kerättiin suuri määrä räjähteitä ja aseita. Viiden päivän aikana viranomaisilla oli yhteensä 111 keräystehtävää. Hieman alle puolet tehtävistä koski aseiden noutamista ja vastaanottamista. Poliisi takavarikoi muun muassa 16 haulikkoa, 12 kivääriä ja 10 pistoolia.

- Pistoolit, taskuaseet, revolverit ovat suurimmalta osalta aseita, joihin menneinä vuosina oli kansalaisilla mahdollista saada aseenkantolupa, kuvailee ylikonstaapeli Martti Mäkitalo.

Hieman yli puolet viranomaisten tehtävistä liittyi räjähteisiin. Siviililouhintaräjähteitä kertyi 20 kilon edestä ja räjähdenalleja 359 kappaletta.

- Räjähteissä kerättävien listalla ensimmäisenä ovat perinteinen dynamiitti ja aniitti.

- Niitä myytiin ennen rautakaupoissa ja vastaavissa. Poliisipäälliköt ja nimismiehet myönsivät lupia räjähteille muun muassa peltojen raivausta varten, Mäkitalo jatkaa.

Kun saamme ilmoituksen kahdesta kilosta patruunoita, voi löytyä trotyyliä, joka on puhtaasti sotilasräjähde.

Räjähteet saattavat aiheuttaa vaaratilanteita kotona esimerkiksi tulipalon sattuessa. Armovuosi -projektin keräyksen pääpaino oli Ilomantsin alueella. Puolustusvoimat raivasi sodan aikaisista taistelumaastoista löytyneitä ammuksia 6 - 8 kappaletta.

- Kyllä yksityishenkilöitäkin löytyy Puolustusvoimille kuuluvia sotilasräjähteitä kuten käsikranaatteja ja kranaatinheittimen ammuksia. Edelleen sieltä täältä löytyy sotamuistoja.

Poliisi kiittelee viranomaisyhteistyötä Puolustusvoimien kanssa, sillä tehtävät saattavat laajentua panosten hakemisesta räjähteiden käsittelemiseen.

- Hyvin monesta paikasta löytyy jotain lisää alkuperäisen luovutettavan lisäksi. Kun saamme ilmoituksen kahdesta kilosta patruunoita, voi löytyä trotyyliä, joka on puhtaasti sotilasräjähde, Mäkitalo toteaa.

Luvattomat aseet ja räjähteet vähentymässä

Vastaavia keräyksiä on tehty vuonna 2001, 2004 ja 2007. Vuonna 2004 keräystehtäviä oli noin 250, joten luvattomien aseiden, patruunoiden sekä sotilas- ja siviiliräjähteiden määrä alkaa maakunnassa jo laskea. Vuonna 2007 keräystehtäviä oli 120. Poliisi arvioi, että seuraava keräys järjestetään yhdessä puolustusvoimien kanssa 5 - 6 vuoden kuluttua.

Poliisille saa tuoda aseita ja patruunoita keräysajan ulkopuolellakin, kun ne ovat turvallisia. Räjähdysaineita poliisille ei saa tuoda turvallisuussyistä. Ilmoituksen jälkeen viranomaiset käyvät hakemassa vanhentuneet räjähteet pois. Viiden päivän keräyksen aikana tehtäviä oli enemmän kuin poliisilla normaalisti.

- Meille tulee vuositasolla vastaavia tehtäviä kaikkiaan 70 - 100, Mäkitalo arvioi.