Mansikalla toistaiseksi kaikki hyvin

Toiveet hyvästä mansikkasadosta ovat korkealla Keski-Suomessa. Mansikoiden talvehtiminen ja kukinta sujuivat mallikkaasti, ja viime päivien sateet toivat pelloille kaivattua kosteutta.

Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Lähipäiviksi ennustettu viilenevä sää hidastaa kuitenkin sadon valmistumista, ja satomääriä on vaikea ennustaa, sanoo erikoisviljelyneuvoja Marjo Marttinen Pro Agria Keski-Suomesta.

- Tässä vaiheessahan on paljon lupauksia. Kevät ja alkukesä menivät mansikan kehityksen kannalta oikein hyvin. Nyt viilenevä sää lyö vähän jarruja päälle, kertoo Marttinen.

Mansikanystävät päässevät nauttimaan kesän herkuista kuitenkin melko pian.

- On todennäköistä, että joiltakin aikaisimmilta lohkoilta, edullisilta paikoilta, saadaan ennen juhannusta joitakin määriä. Varmaankin on niin, että varsinainen mansikan satokausi käynnistyy vasta juhannuksen jälkeen.

Marttinen kertoo, että taudeista, kuten harmaahomeesta ei ole toistaiseksi mansikoille murhetta, mutta halla vanii marjasatoa yhä.

- Jos halla iskee, kukat paleltuvat ja niistä ei tule marjoja. Marjanviljelijät joutuvatkin seuraamaan sään kehittymistä nyt aika tarkasti. Raakileina marjat eivät ole tosin yhtä arkoja hallalle. Ankaraa hallaa on harvoin enää ihan juhannuksen alla.