Ruotsalaismiehet kiertävät työnantajan sortsikieltoa - tilalle hame

Ohjesääntö kieltää kaupunkijunien henkilökunnalta sortsit. Kun helle paahtaa, yhä useampi mies on vaihtanut pitkät housut hameeseen.

Ulkomaat
hameeseen pukeutunut veturinkuljettaja
Hame tuo helpotusta helteellä miehillekin.

Tukholman paikallisliikenteessä työskentelevät miehet ovat keksineet keinon, jolla he voivat kiertää työnantajan sortsikieltoa: Roslagsbanan-kaupunkiradalla toistakymmentä miestyöntekijää on viilennellyt alkukesän helteitä pukeutumalla hameeseen.

Rataa viime vuodesta alkaen liikennöineen Arriva-yhtiön ohjesääntö sallii työntekijöille vain pitkät housut tai hameen, ei enää sortseja, kuten aiemman liikennöijän aikana.

Hameeseen pukeutuvan sukupuolta Arrivan sääntö ei kuitenkaan mainitse, eikä tasa-arvosyistä voisikaan mainita. Naisten lisäksi myös yhä useampi miestyöntekijä onkin valinnut hameen.

Pulmia laiturilla

Veturinkuljettaja Marten Åkerstenin mukaan housut ovat aivan liian kuumat ohjaamossa, jossa lämpötila nousee jopa 40 asteeseen. Konduktööri Barsi Vesel on samaa mieltä: hame on ainoa mahdollinen vaihtoehto.

Kukaan matkustaja ei ole kommentoinut Åkerstenin hametta, ja hän sanoo, etteivät satunnaiset kummastuneet katseet haittaa. Pulmansakin hameessa kuitenkin on, hän myöntää.

– Hame ei käy, kun on mentävä radalle erottelemaan vaunuja. Tai kiipeiltävä laitureilla, tai noustava junaan. Siihen hame on vähän liian tiukka. Sortsit olisivat joustavammat.

Arrivan viestintäjohtajan Tomas Hedeniuksen mukaan sortsit eivät ole kyllin siisti vaatekappale kelvatakseen osaksi univormua. Monet matkustajat ovat hänen mukaansa sitä mieltä.

– Meillä on syyskuussa kokous, jossa keskustellaan univormuista. Tästäkin voidaan puhua silloin, Hedenius sanoo.