Frans Isotalo - matkalla elokuvataivaalle

Jääkiekkomaailma oli nielaista nuoren kokkolalaisen Frans Isotalon mennessään. Tarvittiin kuitenkin 1850-luvulla sattuneesta Halkokarin kahakasta kertova näytelmä, niin kaikki muuttui. Nyt nuori mies on jo tehnyt debyyttinsä elokuvakameran edessä ja jatkoa on luvassa. Ponnistuspohjana ovat elokuva- ja näytelmäalan opinnot Lontoossa.

elokuvat
Näyttelijä Frans Isotalo.
Kia-Frega Prepula / Yle

Kokkolassa syntynyt Frans Isotalo on juuri keväällä päättänyt toisen opiskeluvuotensa London College of Music–yliopistossa. Yksi opiskeluvuosi on vielä jäljellä.

Nyt hän valmistautuu myös ensimmäiseen ohjaustyöhönsä. Tekeillä on Kokkolan seudulla filmattava lyhytelokuva Yö ja päivä. Käsikirjoitusta Frans Isotalo on valmistellut jo vuoden verran. Kesä menee yhteistyökumppaneiden ja näyttelijöiden hankinnassa. Jos suunnitelmat menevät nappiin, kuvaukset alkavat ensi joulukuussa.

- Talvimaisema on suomalaista eksotiikkaa, joka kiinnostaa ulkomailla. Siihen suomalaisten kannattaisi panostaa. Jos Jenkeissä toimii Suomi-maisema, miksei Englannissakin, miettii nuori näyttelijän- ja ohjaajanalku.

Talvimaisema on suomalaista eksotiikkaa, joka kiinnostaa ulkomailla. Siihen suomalaisten kannattaisi panostaa.

Yllättävä uranvaihto

Frans Isotalo pelasi vielä 2000-luvun alussa Kokkolan Hermeksessä jääkiekkoa. Teatteri ei kiinnostanut yhtään. Frans lähti kuitenkin mukaan äitinsä tuottamaan ulkoilmaesitykseen, jossa kuvattiin 1850-luvulla Kokkolassa taisteltua Halkokarin kahakkaa. Koko kevään kestänyt projekti olikin yllättäen urheilijalle hieno kokemus.

- Se oli aivan mahtava kokemus! Siitähän tämä näytteleminen minun osaltani lähti liikkeelle. Jääkiekon pelaaminen alkoi hiipua, mutta tällä toisella linjalla olen edelleenkin. Näyttelemässä, hymähtää Frans Isotalo.

Lontooseen tietenkin

Suomalainen näyttelijälupaus on alusta asti mielinyt ulkomaisille markkinoille. Siksi opiskelemaan piti päästä ulkomaille.

- Minä toivon, että minulla olisi mahdollisuuksia ulkomaan markkinoita myöten. Olen jollakin tavalla ajatellut, että Suomen markkinat eivät ole minulle henkilökohtaisesti riittäviä. Haluan jotakin enemmän. Mikä olisi parempi vaihtoehto, kuin Lontoo! Heathrown kentältä lentoja lähtee joka suuntaan, sama se on näyttelijän uralla, perustelee Isotalo.

- Nämä pari vuotta Lontoossa ovat muuttaneet koko käsityksen näyttelemisestä. En olisi voinut uskoakaan aluksi, mitä tuleman pitää.

London College of Music - opinahjossa puolet opinnoista käsittelee teatteria ja puolet elokuva-alaa.

- Teatteri on kyllä lähellä sydäntä, mutta suurempi osa minun elämääni tulee varmasti tavalla tai toisella olemaan elokuvan tekeminen. Se on ollut suuri haaveeni.

Pahiksen rooleja tarjolla

Kun kaksi opiskeluvuotta on takana, Frans Isotalo osaa jo sanoa englantilaisen yliopiston ilmapiiristä yhtä ja toista. Toisia autetaan ja ollaan kavereita opiskellessa. Silti elokuvamaailmassa kilpailu rooleista on kovaa.

- Monilla itku on pärähtänyt, kun sopivaa tavoiteltavaa roolia ei ole löytänyt. Itse en samanlaista painetta koe. Minulla on aika erityinen asema, kun suomalaisena ulkomailla on. Siinä ei ehkä mitään Sherlockin roolia minulle jaeta, vaan ehkä se pahis on se rooli, hymähtää nuori mies.

Siinä ei ehkä mitään Sherlockin roolia minulle jaeta, vaan ehkä se pahis on se rooli.

Samuli Edelmankin näytteli pahista Tom Cruisen elokuvassa. Miksi meille suomalaisille satelee näitä rooleja? Aksentin takia, sanoo Isotalo.

- Aksentti on iso asia. Ehkä se ohjaa suomalaisen näyttelijän juuri pahiksen rooliin. Mutta näillä korteilla mennään, naurahtaa suomalainen elokuva-alan uusi lupaus.

Jos joku kysyy, että mikä tämä Frans Isotalo on, hänet voidaan ohjata googlettamaan kotimainen elokuva 21 tapaa pilata avioliitto. Siinä Frans Isotalolla on pieni rooli, mutta sentään niin iso, että nimi mainitaan. Ja kotimaista elokuvaa pukkaa edelleenkin. Tulossa on romanttinen komedia Ainoat oikeat. Siinä Isotalo näyttelee ihastunutta baarityöntekijää.