Ampumatarvikkeita tuvassa - 20 Kirkonmaan varusmiestä kuulustellaan

Merivoimien varuskunnasta Kirkonmaalta on löydetty varusmiesten tuvista taisteluvälineitä. Tilanne paljastui, kun yhden varusmiehen rinkasta putosi viime lauantaina paukkupatruunoita ennen harjoituksen alkua.

Kotimaa
Näkymä Kotkan Rannikkopataljoonan Kirkonmaan säätornista.
Näkymä Kotkan Rannikkopataljoonan Kirkonmaan säätornista.Yle / Raine Martikainen

Kaksikymmentä Kirkonmaan varusmiestä joutuu Kotkassa kuulusteltavaksi ja tutkittavaksi epäiltynä taisteluvälineiden hallussapidosta vastoin sääntöjä. Kotkan rannikkopataljoonan komentaja Juha-Antero Puistolan mukaan varusmiesten tuvista löytyi paukkupatruunoita, kymmeniä oikeita patruunoita, pari kappaletta paukkuvaloilmaisimia ja harjoituskäsikranaatteja.

- Tämä paljastui, kun yhden varusmiehen rinkasta putosi paukkupatruunoita ennen harjoituksen alkua viime lauantaina. Taisteluvälineet täytyy aina palauttaa harjoituksen lopussa, joten kävi selväksi, että asia on tutkittava. Heti lauantaiaamuna tupiin tehtiin valvontatarkastus ja tuvista löytyi lisää taisteluvälineitä, Puistola kertoo.

Huolimattomuutta?

Varsinainen tapauksen esitutkinta on aloitettu maanantaiaamuna. Ne tehdään Puolustusvoimien omilla resursseilla.

Maanantaina alkaneen esitutkinnan suorittaa kolme henkilöä Kirkonmaan joukkoyksiköstä. Jos selviää, että kyseessä on vakavamman rikoksen yritys, asia voi edetä myös poliisille ja jopa oikeuteen asti. Tällä tietoa näin kuitenkaan tuskin käy, Puistola arvioi.

- Tässähän voi olla kysymys huolimattomuudesta tai sitten ihan inttimatkamuistojen keräilystä. Kiellettyä se kuitenkin on.