Työllistymiskurssi vie maahanmuuttajan yritykseen kädestä pitäen

Työväen sivistysliitto auttaa pitkään työttömänä olleita maahanmuuttajia työllistymisen alkuun Mikkelissä. Eri maista ja taustoista tulevien maahanmuuttajien vuosia jatkuneen työttömyyden syinä ovat kielitaidon puutteen lisäksi esimerkiksi puute koulutuksesta. Työllistymiskurssilla maahanmuuttajille etsitään työllistymispolku ja heidät jopa tutustutetaan uuteen työympäristöönsä kädestä pitäen.

työllistyminen
Maahanmuuttajien työllistymiskurssilla opiskellaan suomen kieltä
Yle

Elena Gadova muutti Pietarista Mikkeliin neljä ja puoli vuotta sitten. Kolme vuotta meni suomen kielen kurssin merkeissä, minkä jälkeen Gadova pääsi maistamaan työelämää Mikkelin Mielenmajalla.

- Tykkään käsitöistä, neulon ja nyplään pitsiä ja olin käsitöiden merkeissä työharjoittelussakin Mielenmajalla, Gadova kertoo.

- Käsityöhön liittyvää työpaikkaa on kuitenkin vaikea saada.

Gadova on yksi TSL:n Mikkelin Seudun Opintojärjestön pitkäaikaistyöttömien maahanmuuttajien työllistymiskurssin osallistujista. Gadovan suomen kieli sujuu jo niin hyvin, että kommunikointi toimittajan kanssa onnistuu, vaikka keskusteluun jää paikoitellen aukkoja. Gadova ei ymmärrä kaikkia kysymyksiä ja kattavien vastausten antaminen on vaikeaa. Toimeen silti tullaan.

- Kielitaito ei ole suinkaan ainoa, eikä mielestäni pääsyy siihen, että maahanmuuttajia on pitkäaikaistyöttöminä, työllistymiskurssin projektipäällikkö Minna Ollikainen arvioi.

- Monissa työpaikoissa pärjäisi vähemmälläkin suomen kielellä, mutta töitä ei ole silti löytynyt. Syitä työttömyyteen on monia. Yksi on koulutuksen puute, koska suomalaiset yritykset arvostavat koulutusta. Sekin voi olla, että työnantajat ovat arkoja palkkaamaan maahanmuuttajia ja tietyillä aloilla suomalaistenkin on vaikea saada töitä.

Maahanmuuttajakurssilla on opiskelijoita monenlaisista taustoista. On esimerkiksi lentokoneinsinööri, hevosenhoitaja ja ravintola-alan ammattilainen. Gadova on ollut Venäjällä neljän lapsen kotiäitinä. Gadovan kohdalla koulutus onkin ykkösenä hankintalistalla. Hän aikoo vaihtaa alaa huonosti työllistävältä käsityöalalta.

- Minulla on vain ikä, terveys ja suomen kieli, millä hakea töitä. Aion ryhtyä puutarhanhoitajaksi. Ehkä jo syksyllä menen opiskelemaan alaa Otavan opistoon.

Gadova ei usko, että työnantajien arkuus tai asenteet olisivat ongelma.

- Kun itse on ystävällinen niin muutkin ovat. Hymyile, niin sinulle hymyillään.

Työllistymiskurssin tavoitteena on auttaa maahanmuuttajat niin pitkälle työllistymisessä, että kurssilta voidaan jopa saattaa kurssilaiset työpaikoille.

- Sitä voi ihan kielen takia ja muutenkin olla jännitystä kun aloittaa uutta. Tavallaan saatettaisiin työpaikalle ja katsottaisiin, että miten se työ lähtee käyntiin. Jos tulee kysymyksiä joko työnantajalta tai maahanmuuttajalta niin autamme siinä molemmin puolin sekä työnantajaa että maahanmuuttajaa, Ollikainen kertoo.