Yhä harvempi sairaanhoitaja suuntaa ulkomaille

Suomalaisia terveydenhuollon ammattilaisia vetää eniten Ruotsi. Ulkomaalaisten osuus Suomen terveydenhuollon henkilöstöstä on pysynyt pienenä.

terveys

Yhä harvempi suomalainen terveydenhuollon ammattilainen suuntaa vuosittain ulkomaille, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maanantaina julkaisemista tilastoista. Lähtijöiden määrä on vähentynyt esimerkiksi lääkärien ja sairaanhoitajien osalta.

Kehittämispäällikkö Reijo Ailasmaa THL:lta pitää suurimpana syynä vähentyneeseen lähtijöiden määrään terveydenhoitoalan parantunutta työtilannetta.

- 1990-luvun lopulla väkeä lähti, kun oli huonosti töitä. Nyt työtilanne on parantunut, ja kysyntää voi olettaa riittävän tulevaisuudessakin, Ailasmaa arvioi.

Suomessa työskentelevien ulkomaalaisten ja ulkomaalaistaustaisten terveydenhoidon ammattilaisten määrä on 2000-luvulla sitä vastoin ollut kasvussa.

Ulkomaalaisten osuus Suomen terveydenhuollon henkilöstöstä on silti pysynyt pienenä. Ulkomaalaisia tai ulkomaalaistaustaisia oli vuonna 2010 vajaat 4 prosenttia.

Yli puolet Suomeen tulevista terveydenhuollon ammattilaisista on lähtöisin EU-maista. Eniten väkeä tulee Virosta, Venäjältä ja Ruotsista. Suomalaisia terveydenhuollon ammattilaisia vetää eniten Ruotsi.