Natsijohtajan kauan etsitty päiväkirja tarjoaa ensikäden tietoa natsi-Saksasta

Alfred Rosenberg oli yksi natsiaatteen pääideologeja. Hänen päiväkirjansa puolestaan oli yksi avaintodisteista Nürnbergissä. Sitten se katosi, aina tähän vuoteen saakka.

kulttuuri

Yhdysvalloista on löytynyt satoja sivuja natsijohtaja Adolf Hitlerin luottomiehen Alfred Rosenbergin kadonneen päiväkirjan sivuja. Ensimmäisten arvioiden mukaan kirjoitukset tarjoavat ainutlaatuisen ikkunan Rosenbergin tapaamisiin Hitlerin ja muiden korkea-arvoisimpien natsijohtajien kanssa.

Buffalosta Yhdysvalloista löytyneillä 400 päiväkirjasivulla Rosenberg kirjoittaa yksityiskohtaisesti muun muassa suunnitelmista Neuvostoliiton valtaamiseksi sekä juutalaisten tuhoamiseksi.

Päiväkirjamerkinnät kuvaavat muun muassa jännitteitä natsi-Saksan ylimmässä johdossa.

Washingtonilaisen holokaustimuseon alustavan tutkimuksen mukaan paperit ovat jo nyt osoittautuneet lupaavaksi lähteeksi historioitsijoille, sillä ne täydentävät olemassa olevaa tietoa ja paikoin jopa kumoavat sen. Arviossa ei sanota, mitä tällaisia ristiriitaisuuksia päiväkirja paljastaa.

Sen verran on kerrottu, että päiväkirjamerkinnät kuvaavat muun muassa jännitteitä natsi-Saksan ylimmässä johdossa - etenkin kriisiä, joka johti Rudolf Hessin omapäiseen Britannian-matkaan vuonna 1941 - sekä Rosenbergin johtamaa taideaarteiden järjestelmällistä varastamista eri puolilta Eurooppaa.

Enemmän tietoa on luvassa myöhemmin tällä viikolla Yhdysvaltain tulliviranomaisten ja oikeusministeriön sekä holokaustimuseon yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Päiväkirjan matka on kuin seikkailukertomus

Baltiansaksalainen Rosenberg oli jo varhain yksi natsien pääideologeista, ja myöhemmin hän johti ministeriötä, joka vastasi valloitetuista itäisistä alueista. Hänet tuomittiin Nürnbergin natsioikeudenkäynnissä ja hirtettiin syksyllä 1946.

Hänen päiväkirjansa oli tärkeä todiste Nürnbergissä, mutta oikeudenkäynnin jälkeen se katosi. Yhdysvaltain viranomaiset epäilivät varsin pian, että syyttäjä Robert Kempner oli salakuljettanut päiväkirjan Yhdysvaltoihin.

Kempner kuoli vuonna 1993, ja hänen lapsensa, entinen sihteerinsä, holokaustimuseo ja jopa paikallinen jäteyhtiö kävivät hänen papereistaan oikeutta miltei vuosikymmenen. Kun perhe sitten sopi paperien luovuttamisesta museolle, tuhansia arkkeja olikin kateissa. Monet löytyivät Kempnerin sihteerin jäljiltä, mutta Rosenbergin päiväkirja oli edelleen hukkateillä.

Viranomaiset eivät hellittäneet, ja 400 sivua löytyi vihdoin tänä vuonna historioitsija Herbert Richardsonilta, joka lienee saanut ne Kempnerin sihteeriltä mutta pitänyt salaa ominaan aiemman takavarikon aikana. Richardson on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset