Ötökkäpöntöistä pesäpaikkoja pölyttäjille

Tärkeiden pölyttäjien eli myrkkypistiäisten pesimispaikoista on nyt pulaa. Pesäpaikat ovat hävinneet puurakennuskannan vähentyessä. Luontaisesti puurakennuksissa ja lahopuissa pesivillä, villimehiläisiin kuuluvilla myrkkypistiäisillä on tärkeä rooli marjojen ja kukkakasvien pölyttäjinä.

luonto
Hyönteistutkija Reima Leinonen ja erilaisia ötökkäpönttöjä.
Kaisu Jansson / Yle

Hyönteistutkija Reima Leinonen on kollegansa Guy Södermanin kanssa suunnitellut kymmenisen vuotta ötökkäpönttöä. Pönttöjen avulla on tarkoitus helpottaa koloissa pesivien myrkkypistiäisten kuten mesipistiäisten pesäpulaa.

Ekologinen ötökkäpönttö rakentuu tuohipäällysteisestä puupölkystä tai luonnonkorsilla täytetystä maitopurkista, neuvoo Leinonen.

- Yhdistelmäkeinopesä on näiden kahden yhdistelmä. Siinä yläosassa on korret, jotka ovat eri kokoisia halkaisijaltaan. Alaosassa on puukuutio tai lautoja rivissä, johon on porattu reikiä. Sitten nämä reiät suunnataan aamuaurinkoon päin. Reiät pitää olla myös vaakatasossa. Nämä otukset on tarkkoja siinä mielessä, että jos on kostea pesä, niin ei se kiinnosta. Kukapa sitä vedessä nukkuu, naurahtaa Leinonen.

Ötökkäpönttöjen buumi on Suomessa vasta alkamassa

Kotipuutarhuri voi laittaa ötökkäpöntön esimerkiksi marjapensaiden läheisyyteen, ammatikseen marjoja viljelevä tarvitsee useamman ötökkäpöntön lisätäkseen satoa.

Seuraavana vuonna muut valittivat, ettei marjaa tule lainkaan, mutta savolaisviljelijä kertoi, että minä poika vaan poimin. Eli kyllä se toimii.

Reima Leinonen

Keski-Euroopassa satoja on edistetty niin sanottujen hyönteishotellien avulla. Suomessa erilaisten ötökkäpönttöjen tarpeellisuuteen ollaan vasta heräämässä.

- Eräs savolainen viljelijä kertoi rakentaneensa koivupölkkypesiä. Seuraavana vuonna muut valittivat, ettei marjaa tule lainkaan, mutta savolaisviljelijä kertoi, että minä poika vaan poimin. Eli kyllä se toimii.

Väitöstyötään ötökkäpöntöstä valmisteleva tutkija ennustaa, että villimehiläisillä on tulevaisuudessa entistä tärkeämpi rooli pölyttäjinä. Sen vuoksi erilaisilla ötökkäpöntöillä myös kaupallista kysyntää.

- Tälläkin hetkellä jo Amerikassa ajetaan ihan rekkalasteittain pesiä rypsipeltojen viereen. Ja ne hoitavat sen homman. Eli kyllä se voi tulevaisuudessa olla isokin bisnes.