Syyttäjä Myllylä-jutusta: Poikkeuksellisen laajaa urkintaa

Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto pitää hiihtäjä Mika Myllylän kuolinsyyhyn liittyvien tietojen urkintaa poikkeuksellisen laajana. Asian laajuutta kuvaa Haaviston mukaan se, että valtakunnansyyttäjänvirasto perusti syyteharkintaa tekemään viisihenkisen syyttäjäryhmän.

Kotimaa
Mika Myllylä.
Mika Myllylä.Yle

Syyteharkinnassa oli yli 150 tapausta, joissa tietoa epäiltiin urkituksi poliisiasiain tietojärjestelmästä. Epäillyistä yli 130 oli poliiseja ja loput muita virkamiehiä, joilla oli tietojärjestelmän käyttöoikeus.

Syytteitä nostettiin 90 tapauksessa, joissa Myllylän kuolemansyytutkimuksen tietoja oli katsottu ilman lainmukaisia perusteita.

Osa syyttämättä jätetyistä tapauksista oli sellaisia, että lailliset perusteet tietojen katsomiseen oli olemassa, mutta asiaa ei muuten viety lainmukaisesti eteenpäin. 17 tapauksessa ei ollut näyttöä rikoksesta.

Kihlakunnansyyttäjä Jukka Haaviston mukaan urkintaan puuttumisella halutaan laajemminkin välittää tietoisuutta siitä, että rekistereihin menemiseen ei ole mitään asiaa, jos siihen ei ole omaan tehtävään liittyviä perusteita.

- Asian saama julkisuus ei oikeuta käyttämään rekistereitä väärin, Haavisto toteaa.

Haaviston mukaan tämäntyyppisissä rikoksissa seuraamuksena on tavallisesti sakkorangaistus.